blog-logo

Părinții vaccinați care au copii mai mari de 7 ani diagnosticați cu COVID nu pot primi concediu plătit

Părinții vaccinați care au copii mai mari de 7 ani diagnosticați cu COVID nu pot primi concediu plătit

Părinții vaccinați ai copiilor cu vârsta peste șapte ani, care se infectează cu noul coronavirus, trec printr-o situație absurdă. Nu pot primi concediu plătit, deoarece sunt imunizați, relatează digi24.ro.

Situația lor nu este prevăzută de lege. Casa Națională de Asigurări pentru Sănătate a transmis că modificarea poate fi făcută prin ordonanță de urgență dată de guvern. Însă, cum avem guvern interimar care nu poate adopta astfel de acte normative, varianta ar fi ca modificarea legislativă să fie făcută în Parlament, unde astfel de proceduri durează destul de mult.

„Vorbim despre părinții copiilor confirmați pozitiv și care au vârstă mai mare de 7 ani, care, dacă sunt vaccinați, nu vor intra în izolare. Avem o schimbare de paradigmă, în sensul că contacții persoanelor confirmate pozitiv, conform legislației anterioare, trebuiau să intre în carantină și beneficiau de concediu de carantină. După modificările metodologice, aceste persoane care sunt vaccinate nu vor intra în carantină. În această situație, un copil care se infectează și se îmbolnăvește va fi izolat la domiciliu, iar părinții nu vor fi carantinați.

Pentru noi, medicii de familie, singura soluție pentru a da concediu medical acestor părinți pentru a sta acasă cu copilul se limitează la copiii cu vârstă mai mică de 7 ani, situație în care vor putea beneficia de concediu pentru creșterea copilului bolnav până la 7 ani sau a copilului cu handicap dacă are sub 18 ani.

În situația copiilor cu vârstă mai mare de 7 ani și care n-au certificat de handicap, copiii sau părinții nu vor beneficia de certificat medical dacă sunt vaccinați”, a explicat Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din Societatea Națională a Medicilor de Familie.

Proiectul pentru acordarea de zile libere părinţilor care supraveghează copii, adoptat

Alte articole:   „Albă ca zăpada și cei șapte pitici” în premieră la Teatrul Arlechino

Senatul a adoptat, miercuri, ca primă cameră sesizată, proiectul de lege care vizează acordarea de zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor de până la 12 ani pentru perioada în care unităţile de învăţământ sunt închise.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, anunţă că a fost introdus un amendament astfel încât nicio categorie de părinţi să nu fie discriminată, deoarece “copiii au nevoie de grija şi protecţia părinţilor lor, indiferent de meseriile acestora”.

”Acest OUG, însă, în forma sa iniţială, excludea categorii importante de părinţi, respectiv cei care, prin lege, sunt scutiţi de la plata impozitului pe salariu. Dar acest lucru nu înseamnă că părinţii excluşi iniţial nu se află în aceeaşi situaţie atunci când copiii lor sunt nevoiţi să rămână acasă pentru şcoala online. Prin urmare, am introdus un amendament prin care şi părinţii cu dizabilităţi, cei care lucrează în domeniul construcţiilor, sectorul IT şi cercetătorii să poată beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor”, a scris, miercuri, pe Facebook, Anca Dragu, relatează news.ro.

Proiectul adoptat de Senat va ajunge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Alte articole:   De Ziua Națională a României se dă startul Sărbătorilor de iarnă la Săcele

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate