blog-logo

Compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la gaze și energia electrică au fost aprobate. Ce prevede proiectul de lege

Compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la gaze și energia electrică au fost aprobate. Ce prevede proiectul de lege

Vot final în Parlament pentru compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică. Deputații au aprobat, miercuri, legea care aprobă și modifică ordonanța guvernului astfel încât consumatorii casnici, IMM-urile și unele instituții publice să poată, de luna viitoare, să obțină ajutorul pentru depășirea perioadei de iarnă.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie, stabilind pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, IMM-uri, cabinetele medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţi de învăţământ, de cult, ONG-uri.

Alte articole:   Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru luna decembrie

S-au înregistrat 285 voturi pentru, unul contra şi un deputat nu a votat.  Camera Deputaţilor este for decizional.

Ce prevede proiectul de lege

În proiectul de lege au fost introduse, ieri, măsuri suplimentare în Comisiile de specialitate în cadrul cărora a fost discutat proiectul.

S-a decis extinderea categoriei de beneficiari ai plafonărilor și compensărilor facturilor. Nu vor mai fi incluși doar consumatorii casnici, ci si spitalele, școlile, creșele, IMM-urile, PFA-urile, cabinetele medicale ale medicilor de familie și alte instituții publice. Compensarea se aplică doar în cazul celor care au consumuri medii. O parte din plata facturii este acoperită de către stat, adică 29 de bani pe kilowatt, la energia electrică și 33 la sută din prețul gazelor.

Alte articole:   Rapelul după prima doză cu AstraZeneca se poate face cu vaccin ARN mesager, fără recomandare medicală

În schimb plafonarea prețurilor la energia electrică și gaze până la un anumit nivel se aplică tuturor consumatorilor, indiferent de nivelul de consum, și se face la un leu pe kilowatt la energia electrică și la 37 de bani pe kilowatt pentru gazele naturale.

În plus a fost introdus în acest acest proiect o măsură care să îi ajute și pe cei care se încălzesc cu energie termică. Guvernul urmează să acorde o subvenție pentru gigacalorie, care să acopere 50 % din creșterea prețului.

O altă măsură vizează posibilitatea amânării plății facturii pentru consumatorii vulnerabili.

Distribuie dacă îți place!
  1. Simate jurnalist,
    Energia electrica consumata are ca unitate de măsura kWh.
    kW este unitate de măsura pentru putere.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate