blog-logo

publicitate

Ministrul Mediului despre problemele privind calitatea aerului: Vom găsi soluţii pentru a ne îndrepta împotriva vinovaţilor

Ministrul Mediului despre problemele privind calitatea aerului: Vom găsi soluţii pentru a ne îndrepta împotriva vinovaţilor

Guvernul nu va admite ca toţi cetăţenii României să plătească, din bugetul de stat, eventuale sancţiuni pecuniare, din cauza unei autorităţi care nu şi-a făcut treaba în ceea ce priveşte calitatea aerului, a declarat luni, ministrul Mediului, Barna Tanczos, într-o videoconferinţă cu primarii oraşelor care se află în procedură de infringement, respectiv Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov şi Timişoara.

„Ne aflăm de ani de zile în această procedură de infringement din cauza lipsei de acţiune, atât la nivel central, dar mai ales la nivel local. Cred că vremea vorbelor şi a promisiunilor a trecut şi e timpul să trecem la fapte. Guvernul nu va admite ca toţi cetăţenii României să plătească, din Bugetul de Stat, eventuale sancţiuni pecuniare, din cauza unei autorităţi care nu şi-a făcut treaba. Vă garantez că vom găsi soluţii pentru a ne îndrepta împotriva vinovaţilor. Vă mulţumesc celor care sunteţi cu adevărat implicaţi şi unde rezultatele deja se văd, dar avem nevoie de eforturi mai intense. Venim alături de dumneavoastră cu întreaga noastră expertiză şi cu tot sprijinul pentru a îmbunătăţi calitatea mediului şi a vieţii în oraşele din România”, a declarat Tanczos, potrivit paginii de Facebook a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Alte articole:   Alexandru Rafila: Infecţia cu COVID-19 se transformă într-o viroză sezonieră. Un nou val nu va pune probleme 

La videoconferinţă a participat şi secretarul de stat brașovean Ionuţ Sorin Banciu.

Discuţiile s-au concentrat în jurul problemelor legate de calitatea aerului care vor apărea în marile oraşe odată cu începerea sezonului rece şi punerea în funcţiune sistemelor de termoficare din aceste aglomerări urbane.

La această întâlnire, primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a subliniat măsurile luate pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din oraş şi combaterea poluării: parc de 84 mijloace de transport ecologice, se lucrează la achiziţia de noi mijloace de transport electrice şi la extinderea reţelei de troleibuze, două trasee de biciclete în fază de implementare, care introduc şi primele staţii de bike sharing.

Alte articole:   Reîmpăduriri în Munții Făgăraș. Peste 100 de oameni lucrează pentru 100 de hectare de pădure nouă   

De asemenea, edilul a amintit de proiectul de implementare a benzilor dedicate în oraş pe axele principale, dar şi de studiul de fezabilitate pentru introducerea garniturilor pentru operarea trenului metropolitan. Municipalitatea braşoveană lucrează la un Master Plan pentru infrastructura velo, astfel încât toate cartierele să fie interconectate prin infrastructură ciclabilă. Se lucrează, totodată, la infrastructura de staţii de reîncăcare pentru maşinile electrice, dar şi la amenajarea de noi parcuri, la identificarea unor terenuri pentru amenajarea altor parcuri şi spaţii verzi.

Cam toate cele relatate au fost lansate/realizate în vechiul mandat. Amenajarea de noi parcuri și spații verzi este doar o poveste din campania electorală a lui Coliban, nimic concret nefiind realizat. Cât despre trenurile metropolitane, acestea trebuiau să fie achiziționate cu fonduri europene, prin PNRR, după cum a anunțat edilul la începutul anulului, dar, după cum știți, Brașovul a fost tăiat de pe listă (la fel cum s-a întâmplat și cu Spitalul regional).

Alte articole:   Marian Rasaliu: Brașovul trebuie să își recapete locul pe care îl merită în industria de apărare

Ce nu a amintit edilul a fost organizarea Forumului Orașelor Verzi, mulți bani dați cu dedicație ONG-urilor și firmelor de casă ale USR, bani cheltuiți pe mai nimic, singurul lucru notabil fiind lbocarea centrului orașului și poluarea masivă cu gaze de eșapament. Că a fost doar un eveniment de fațadă, a demonstrat chiar Coliban, care câteva zile mai târziu putea să meargă cu bicicleta la deschiderea anului școlar la Colegiul Național Andei Șaguna, dacă tot dorea să dea exemple, dar a preferat să meargă cu mașina de serviciu, pe care a parcat-o pe o trecere de pietoni…

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.