blog-logo

Topul judeţelor după creşterile salariale. Cum a evoluat salariul mediu net în Brașov, după anul pandemic

Topul judeţelor după creşterile salariale. Cum a evoluat salariul mediu net în Brașov, după anul pandemic

Salariile medii nete din Cluj și Timiș au crescut cel mai mult în pandemie, fiind urmate de județele Constantanța și Sibiu, înregistrând creșteri destulde mari în perioada iulie 2019 – iulie 2021, potrivit datelor deținute de Institutul Național de Statistică, centralizate de Ziarul Financiar.

Județul Brașov se află în top 15 județe în care au crescut salariile în perioada respectivă.

Potrivit calculelor ZF.ro, județul Brașov se află pe locul 10 cu o creștere de 14% comparativ cu anul 2019. Mai exact, salariile brașovenilor au crescut cu 394 lei în iulie 2021 față de iulie 2019.

Salariile din Cluj şi Timiş au crescut cel mai mult în pandemie. Capitala nu a ţinut pasul creşterilor. Timiş şi Cluj, chiar şi Sibiu, sunt judeţe prospere, unde economia progresează, cu lideri industriali care continuă să se dezvolte după anul pandemic 2020.

Alte articole:   Accident, în Brașov. Un motociclist a fost rănit

Astfel, în Cluj şi Timiş au crescut salariile nete cu 22% în perioada menţionată, iar în Constanţa şi Sibiu creşterile au fost de 18% între iulie 2019 şi iulie 2021. În Cluj, salariile au crescut de circa 3.500  de lei net în iulie 2019 la aproape 4.300 de lei în aceeaşi lună din anul 2021. În Timiş, salariul mediu net pe judeţ a crescut de la circa 3.120 de lei la aproape 3.800 de lei în această perioadă.

„Timiş şi Cluj, chiar şi Sibiu, sunt judeţe prospere, unde economia progresează, cu lideri industriali care continuă să se dezvolte după anul pandemic 2020. Sunt şi judeţe unde se înregistrează şi o tensiune deosebită în piaţa muncii, unde concurenţa dintre angajatori este acerbă. Acest context determină şi o presiune în creştere pe salarii. Constanţa poate fi într-o situaţie diferită, profilul economic al judeţului nu este acelaşi. Considerăm că aici creşterea salariilor este legată în principal de sezonul estival, un sezon care a fost foarte bun, dar unde angajatorii s-au confruntat şi ei cu lipsa forţei de muncă“, a explicat pentru ZF Raluca Pârvu, business manager la BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

Potrivit datelor Direcției de Statistică Brașov, în cadrul Regiunii Centru, județul nostru se află pe locul al treilea, la nivelul de salarizare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.