blog-logo

Certificatul verde, obligatoriu în aproape toate locurile. Cseke Attila, despre restricțiile care urmează să fie impuse de luni, în România

Certificatul verde, obligatoriu în aproape toate locurile. Cseke Attila, despre restricțiile care urmează să fie impuse de luni, în România

Ministrul interimar al sănătăţii, Cseke Attila, a vorbit, joi seară, la Digi24, despre restricţiile pe care autoritățile le vor impune în România de luni, 25 octombrie, notează News.ro.

Potrivit ministrului, restricțiile care intră în vigoare de luni presupun impunerea certificatului verde în aproape toate locurile, mai puţin la magazinele alimentare şi la farmacii.

 „În afară de magazinele alimentare, de farmacii, în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi – pentru cei care sunt vizitatori”, a spus Cseke.

Ministrul a mai spus că măsura se poate impune doar vizitatorilor, nu şi angajaţilor.

„Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem, pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă”, a explicat el.

Evenimentele private, nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente, vor fi interzise total, nici măcar persoanele vaccinate nu vor mai avea voie să organizeze astfel de întâlniri, a anunțat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

„Pe partea de evenimente private – nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis”, a declarat ministrul sănătății.

Acesta a precizat că restaurantele şi cafenelele rămân deschise, dar doar pentru vaccinaţi.

„La partea de spaţii cultuale, în mod sigur doar pentru cei vaccinaţi şi este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine. (…) aici mai comportă discuţii, dar se va permite doar pentru cei vaccinaţi”, a adăugat ministrul.

Acesta a mai spus că se va institui carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi.

„Carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi. Noaptea excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi – au certificat verde. Cei care nu au acest certificat dar se duc / se întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală – cam acestea sunt excepţiile posibile”, a mai precizat ministrul.

De asemenea, Cseke Attila a mai spus că vacanța elevilor, care este propusă pentru o perioadă două săptămâni, ar putea fi prelungită, “dacă nu se produce un efect în sensul pozitiv, pe acest segment”.

Alte articole:   Regia Pădurilor Kronstadt a scos la licitație proiectarea pentru un complex de îngrijirea, reabilitarea și protecția ursului brun

Ministrul interimar al sănătății a mai afirmat că este de acord cu ideea sancțiunilor, în cazul nerespectării restricțiilor.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) se reuneşte, astăzi, pentru a stabili lista completă a restricţiilor care se vor aplica de luni, iar acestea vor fi ulterior aprobate într-o şedinţă de Guvern.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate