blog-logo

BNR schimbă condiţiile de creditare. Crește avansul pentru unele credite imobiliare

BNR schimbă condiţiile de creditare. Crește avansul pentru unele credite imobiliare

Banca Națională a României (BNR) vrea să înăsprească condițiile de creditare, urmând să crească avansul pentru o serie de credite imobiliare, potrivit unui proiect de regulament publicat miercuri, transmite economedia.ro.

BNR a publicat un proiect de regulament pentru schimbarea condiţiilor de creditare pentru unele credite de investiţii imobiliare, prin care avansul ar urma să fie modificat, precum şi criteriile de calcul pentru gradul maxim de îndatorare al persoanelor fizice.

Mai precis, cei care contractează credite imobiliare pentru a cumpăra imobile pe care nu le vor folosi ca locuință proprie vor plăti un avans cu 10% mai mare decât în prezent.

„În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale”, potrivit documentului BNR.

Astfel, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei, faţă de 85% cât era în trecut, 65% pentru creditele în euro, şi 50% pentru creditele în alte valute.

Alte articole:   Dan Alexa, înainte de meciul cu CSM Slatina: „Jucătorii care au evoluat mai puţin trebuie să aibă determinare şi dorinţă”

Noile reguli arată așadar că avansul va crește la 25% pentru creditele ipotecare de investiţii imobiliare în lei, la 35% pentru cele în euro, iar pentru cele în alte valute avansul se majorează la 50%.

Noile reguli vin în contextul în care Banca Națională a majorat pentru prima dată dobânda cheie și este de așteptat să o mai majoreze cel puțin o dată în acest an. Măsura a fost luată pentru a contracara inflația galopantă. Astfel, și dobânzile din piață sunt așteptate să crească, ceea ce ar mări povara împrumutaților.

Prin același proiect, BNR mai arată că, pentru acordarea creditelor, băncile stabilesc prin normele proprii de creditare nivelurile maxime admise pentru gradul de îndatorare, cu luarea în considerare a riscului valutar, a riscului de rată a dobânzii şi a riscului de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului.

Alte articole:   Dosar penal pentru o tânără și un tânăr. Concurs ilegal de mașini pe Bdul. Gării

Noile reguli intră în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.