blog-logo

Virgil Popescu: Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut

Virgil Popescu: Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut

Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei, a anunțat luni seara, pe pagina sa de Facebook, că românii vor plăti maximum 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut, în urma adoptării măsurilor de compensare și plafonare ale prețurilor la energie și gaze naturale.

Virgil Popescu, a transmis, luni seară, ”veşti bune pentru milioane de români”. Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut.

”Veşti bune pentru milioane români! Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare şi plafonare ale preţului la energie şi gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetăţeni să treacă cu bine peste această iarnă”, a scris, luni seară, pe Facebook, Virgil Popescu. 

Potrivit acestuia, românii nu trebuie să facă absolut nimic, decât să îşi monitorizeze consumurile. 

”Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranţă. La gaze naturale a rămas acelaşi volum: 1.200 de metri cubi. Dacă preţul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci preţul va fi de 71 de lei”, a precizat ministrul Energiei. 

Virgil Popescu a mai transmis, luni, că peste şaşe milioane de gospodării vor beneficia de aceste măsuri, adică peste 15 milioane de români.

Alte articole:   Accident cu 3 mașini implicate pe strada Toamnei

Consumatorii vulnerabili şi-ar putea amâna cu şase luni plata facturilor la gaze și curent

Consumatorii vulnerabili de energie electrică şi gaze naturale şi-ar putea amâna cu şase luni plata facturilor, la cerere, conform amendamentelor votate de Comisiile economice din Senat la OUG 118/2021.

Comisiile economice reunite au votat în unanimitate, în bloc, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie, potrivit Agerpres.

Printre amendamentele propuse de PSD a fost posibilitatea amânării cu şase luni a plăţii facturilor pentru consumatorii vulnerabili. Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare.

Amendamentele aduse de PNL au prevăzut majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor pentru consumatorii casnici, plafonarea preţului, pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA pentru cei noncasnici.

„Pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa”, precizează unul dintre amendamentele PNL.

OUG 118/2021 prevede o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze.

Alte articole:   Ciolacu: O să venim cu o reducere a TVA la gigacalorie pe perioada iernii. Va rămâne 5%

Pentru consumatorii noncasnici, s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei, precum şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. TVA va fi redusă la 5%.

Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic.

Legea de aprobare a OUG 118/2021 prevede şi o supraimpozitare pentru producătorii de electricitate. Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%, este varianta votată în comisii.

Alte articole:   Toaleta autoamată, în probe în Livada Poștei

Proiectul de lege urmează să fie discutat în plenul Senatului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate