blog-logo

Consiliul Concurenței anchetează scumpirea carburanților, după ce prețurile la benzină și motorină au atins un maxim istoric

Consiliul Concurenței anchetează scumpirea carburanților, după ce prețurile la benzină și motorină au atins un maxim istoric

Consiliul Concurenței a anunțat luni, că are în derulare o analiză pe piața comercializării angro de carburanți auto cu scopul de a identifica factorii care au determinat recentele majorări de prețuri ale carburanților, precum și eventualele disfuncționalități ale pieței, informează Agerpres.

Anunțul vine la doar două zile după ce premierul demis Florin Cîțu i-a trasmis instituției să investigheze dacă există un cartel al carburanților.

Consiliul Concurenței precizează că studiul a fost declanșat la începutul lunii septembrie, în cadrul său autoritatea de concurență solicitând informații și documente tuturor operatorilor implicați, dar și opinii ale autorităților publice cu atribuții în domeniu.

În urma analizei, Consiliul Concurenței poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenței şi, implicit, asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa.

Alte articole:   Modificări de traseu pe mai multe linii RATBV, de 1 Decembrie

Consiliului Concurenţei susţine că a sancţionat 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi cu amenzi totale de 3,7 milioane euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare.

De asemenea, Consiliul reamintește că a sancționat şase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL) cu amendă de 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Consiliul Concurenței a câștigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost amendate și care au contestat decizia autorității, instanța confirmând încălcarea legii concurenței.

Alte articole:   „Albă ca zăpada și cei șapte pitici” în premieră la Teatrul Arlechino

Pentru a stimula concurenţa pe piaţa comercializării carburanţilor, autoritatea de concurenţă a lansat Monitorul preţurilor pentru carburanţi, atât sub formă de aplicaţie web (www.monitorulpreţurilor.info), care afişează preţurile pentru toate tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) practicate în reţelele OMV, Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar şi Gazprom din întreaga ţară.

Reamintim că prețul benzinei a crescut în urmă cu trei săptămâni la maximul ultimilor șapte ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate