blog-logo

Expoziția de carte rară „Restitutio 111 – Jacques Hérold”, la Biblioteca Județeană „George Barițiu”

Expoziția de carte rară „Restitutio 111 – Jacques Hérold”, la Biblioteca Județeană „George Barițiu”

Nu mai puțin de 20 de galerii de artă şi spaţii alternative din municipiul Braşov şi zona metropolitană au fost incluse în circuitul evenimentului Bienala Albastră 2021.

Un număr de 20 de galerii de artă şi spaţii alternative din municipiul Braşov şi zona metropolitană au fost incluse în circuitul evenimentului Bienala Albastră 2021, care se desfăşoară timp de o lună, în perioada 17 octombrie-21 noiembrie

Evenimentul va avea două secţiuni, invitaţi cu expoziţii personale – 16 artişti români şi din străinătate – şi participanţi selecţionaţi – 400 de artişti vizuali aplicanţi.

Tot în cadrul celei de a doua secţiuni vor avea loc şi două expoziţii de colecţionar: una care se referă la 100 de ani de grafică românească şi cealaltă care are ca subiect cartea rară cu gravură şi ilustraţii.

Biblioteca Județenană „George Barițiu” Brașov organizează vernisajul expoziției de carte rară „Restitutio 111 – Jacques Hérold” pe 18 octombrie, ora 15:30, în sediul central, etaj 1, la sala de lectură.

Curatoarea și colecționara Cristina Simion de la galeria Tiny Griffon, Nürnberg, Germania, a avut amabilitatea să împrumute colecţia bibliotecii.

„Expoziţia de ilustraţie de carte bibliofilă şi gravură de Jacques Hérold este deosebită deoarece emoţionează şi impresionează prin eleganţă, delicateţe şi profunzime, dar mai ales pentru că arta este legată de carte, fiind o expoziţie foarte potrivită pentru bibliotecă. Biblioteca este spaţiul cel mai adecvat pentru expunerea operei sale, ce reflectă relaţia dintre carte şi artă şi suntem încântaţi de această oportunitate, graţie curatoarei şi colecţionarei Cristina Simion de la galeria Tiny Griffon, Nürnberg, Germania, care a avut amabilitatea să ne împrumute colecţia”, se arată în comunicatul Bibliotecii Judeţene Braşov.

Unul dintre cei mai importanți suprarealiști

Jacques Hérold, pe nume Herold Blumer, s-a născut la 10 octombrie 1910 la Piatra Neamţ şi este un artist român avangardist, de origine evreiască, prieten al lui Constantin Brâncuşi, Victor Brauner, Gherasim Luca. Este considerat unul dintre cei mai importanţi pictori ai curentului artistic suprarealist în epoca de maturitate şi a ilustrat cărţi de colecţie, în tiraje mici.

După studii începute la Academia de arte frumoase din Bucureşti şi colaborări la revista UNU, în 1930 a plecat la Paris, unde s-a apropiat de cercurile artistice avangardiste. Mijlocit de Victor Brauner a devenit prietenul artiştilor suprarealişti, precum André Breton, Yves Tanguy, Marcel Duchamp, Man Ray, dar şi al unor poeţi şi scriitori, ale căror lucrări le va ilustra.

Expoziția de carte rară este parte din Bienala albastră 2021, ediţia a doua, iniţiată şi organizată de asociaţia Artessentia Braşov, proiect finanţat de Consiliul Judeţean Braşov şi de Primăria Municipiului Braşov.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate