blog-logo

RAR: NU există sancțiuni pentru cei care folosesc iarna anvelope ”all season”

RAR: NU există sancțiuni pentru cei care folosesc iarna anvelope ”all season”

Registrul Auto Român (RAR) a lansat o poziție oficială în cazul utilizării anvelopelor „all season” pe timpul iernii și a anunțat că respinge cu fermitate informațiile apărute în presă în ultimele zile care au propagat masiv ideea că posesorii de anvelope promovate comercial drept „all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece.

Toate anvelopele marcate cu literele M şi S, îndeplinesc cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia naţională rutieră a precizat luni, RAR.

Totodată atrage atenţia că în presă a fost interpretat tendeţios cîteva informaţii mai vechi, care sugerau că posesorii de anvelope ”all season” vor fi sancţionaţi dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece.

Alte articole:   Au început lucrările la Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac

Potrivit RAR, în media a fost preluat şi interpretat tendenţios un comunicat al RAR, din anul 2011, care se regăseşte pe site-ul instituţiei, fără a fi fost solicitat şi un punct de vedere al Registrului Auto Român.

Astfel, RAR face următoarele precizări, pentru toţi clienţii şi pentru publicul larg: 

 „Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi şi zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia naţională rutieră”, conform sursei citate.

În comunicatul emis de Registrul Auto Român se precizează și că “obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei a fost introdusă prin Ordonanţa Guvernului nr.5/2011 de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment”.

Alte articole:   Echipajul operativ de salubrizare, în acțiune și în zilele libere

De asemenea, RAR subliniază că „nu a făcut în ultima perioadă nicio altă declaraţie de presă având ca subiect anvelopele de iarnă! Prin urmare, atâta timp cât posesorii de autovehicule respectă legislaţia în vigoare şi folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, anvelopele marcate cu literele M şi S NU EXISTĂ SANCŢIUNI!”.

Când trebuie schimbate cauciucurile de vară

Legea nu prevede o zi anume până la care sunteți obligați să vă schimbați cauciucurile de vară la mașină. Spune însă că nu aveți voie să circulați cu anvelope de vară pe zăpadă, gheață sau polei.

Amenzile pentru şoferii care nu respectă legislaţia în vigoare sunt cuprinse între 9 şi 20 de puncte de amendă, adică între 1.305 şi 2.900 de lei. De asemenea, este posibilă ridicarea certificatul de înmatriculare a maşinii.

Alte articole:   Sigfried Mureșan despre Planul REPowerEU: Vrem să reducem total dependența de combustibilii fosili din Rusia

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.