blog-logo

Sindicaliștii Gărzii de Mediu spun că instituția este subdimensionată, iar salariații sunt cei mai prost plătit funcționari

Sindicaliștii Gărzii de Mediu spun că instituția este subdimensionată, iar salariații sunt cei mai prost plătit funcționari

Sindicatul Național al Garzii de Mediu consideră că prin nepunerea în aplicare a Ordinului ministrului Mediului, Apelor si Pădurilor nr. 1006/29.06.2021, prin care se elimină inechitățile salariale din cadrul GNM, sunt afectate grav nu numai interesele angajaților instituției, dar și activitatea acestora în îndeplinirea atribuțiilor de inspecție și control.


„Subliniem că deși are o răspundere uriașă în ceea ce privește protejarea mediului, Garda Nationala de Mediu a rămas instituția cu cei mai prost plătiți funcționari publici, în condițiile în care are responsabilitatea de a acționa non-stop împotriva poluării aerului, apei, solului, subsolului, împotriva importurilor ilegale de deșeuri si substante chimice, a mirosului, zgomotului, a celor care distrug pădurile, biodiversitatea, ariile protejate etc. Este inadmisibil ca în anul 2021 să existe comisari de mediu care primesc un salariu de 2660 lei pe lună, cu mult sub salariul mediu pe economie”
, se arată întrun comunicat transmis presi de SNGM.

Alte articole:   Reorganizare la PMP Brașov. „No, hai!”, pe mâna vechilor pediști

În situația în care România se confruntă cu numeroase amenințări față de mediul înconjurător și sănătatea publică, Garda Națională de Mediu joacă rolul cel mai important în depistarea contravențiilor și a infracțiunilor în domeniul criminalității de mediu.

Astfel, in perioada ianuarie-septembrie 2021 au fost realizate un numar de 26.528 controale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 80.351.211 lei. De asemenea, în aceeași perioadă au fost emise 285 de dispozitii de sistare a activității, 43 de propuneri de suspendare a autorizațiilor de mediu, au fost facute 104 sesizări penale și au fost confiscate un număr de 112 mijloace auto, toate aceaste cu un efectiv de 450 de comisari, la nivelul întregii țări.

Alte articole:   Adrian Oprică, atacat de Coliban în ședința Consiliuliui Local că și-a tras terasă prin RIAL

„În aceste condiții, GNM este și o instituție puternic subdimensionată, în țara noastră raportul fiind un singur comisar de mediu la 40.000 de locuitori. Subliniem faptul că, pentru Uniunea Europeană, mediul reprezintă o prioritate, context în care, ultima evaluare a GENVAL a confirmat situația dificilă a Gărzii Naționale de Mediu din România. Din păcate, prin tergiversarea punerii in aplicare a Ordinului nr 1006/2021 se încalcă recomandările internaționale și se pune în pericol activitatea instituției. Având în vedere această situație, Sindicatul Național al Garzii de Mediu va acționa pe toate căile legale pentru a apăra interesele angajaților instituției și pentru satisfacerea condițiilor minimale, fără de care activitatea GNM nu se poate desfășura în condiții normale”, se concluzionează în documentul respectiv.

Alte articole:   Colegiul Medicilor cere suplimentarea numărului de locuri la rezidenţiat pentru medicină de familie

Foto: Arhivă

Distribuie dacă îți place!
  1. Au dreptate! O instituție subdimensionată, fără dotările necesare, cu niște salarii extrem de mici, o bătaie de joc! O instituție necesară și fundamentală însă! O instituție de la care toată lumea are așteptări, pe bună dreptate! Dar cu ce și cu cine să facă, Garda Națională de Mediu, toate aceste activități!? Garda Națională de Mediu trebuie adusă în anul 2021, din toate punctele de vedere. Dotări, personal, salarii, legislație, laboratoare mobile, etc! Singurele instrumente ale comisarului GNM sunt, pixul și blocul de procese verbale! Serios? Am constatat toate aceste neajunsuri în urma activităților desfășurate, în parteneriat, cu Garda De Mediu! Acești oameni trebuie să facă față la tot felul de provocări, în timpul activităților desfășurate. Reprezentanții GNM ar trebui sa fie dotați cu arme de foc! Pixul și procesul verbal nu te ajută în situații extreme, deloc! GNM trebuie să devină o instituție de forță a Statului Român!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.