blog-logo

Rectorii cer introducerea Certificatului verde pentru accesul în facultăți

Rectorii cer introducerea Certificatului verde pentru accesul în facultăți

Consiliul Național al Rectorilor (CNR) îi cere Guvernului introducerea Certificatului verde pentru accesul în facultăți.

Solicitarea liderilor universităților a fost luată într-o ședință de lucru a ce a avut loc în weekend la Universitatea Transilvania din Brașov. La întâlnire a participat și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Rectorii propun așadar ca accesul în universități să se poată face numai cu Certificatul verde, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea recentă. Excepție ar face cei are au contraindicații medicale.

Potrivit unui comunicat al CNR, remis duminică și citat de Agerpres, Consiliul Naţional al Rectorilor solicită Guvernului/Parlamentului modificarea cadrului legislativ astfel încât accesul în spaţiul universitar să se facă pe baza Certificatului verde digital, cu excepţia celor care au contraindicaţii medicale.

Alte articole:   Loteria de vaccinare. Ce numere sunt câștigătoare la cea de-a patra extragere

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat la Digi24 care este punctul său de vedere și cât de fezabilă este această cerere.

„Am apreciat dorința rectorilor de  face din campusurile universitare medii sigure pentru întreaga comunitate academică. Pentru acest lucru, au solicitat o modificare legislativă. Pentru a institui certificatul verde în universități, atât pentru studenți, cât și pentru angajați, este nevoie de legislație primară. Legislația primară este apanajul Parlamentului, Guvernul putând – dacă nu este guvern interimar, cum este acum – să inițieze proiecte de lege. Acum guvernul nu poate iniția un proiect de lege, doar Parlamentul poate crea acea legislație primară în baza căreia să se poată introduce certificatul verde în universități atât pentru studenți, cât și pentru angajați”, a precizat Sorin Cîmpeanu, duminică seara, la Digi24.

El a spus că s-a discutat la nivelul Consiliului Rectorilor despre posibilitatea transmiterii unei scrisori către toate partidele parlamentare pentru ca acestea să-și precizeze ferm poziția – da sau nu, susțin sau nu susțin un astfel de proiect de lege privind obligativitatea certificatului verde în universități.

Alte articole:   Octavian Jurma: Pentru prima dată în valul 4, viteza de vaccinare a depăşit viteza de infectare

Rata de vaccinare este sub media europeană în universitățile din România. În acest context, Sorin Cîmpeanu, în calitate de reprezentant al liberalilor, a precizat că „PNL  va susține toate măsurile care ne pot face să nu mai fim codașii Europei”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!
  1. Asistăm la o avalansă de retricții, impuse de Statul Român, referitor la lipsa certificatului verde și efectele acestuia! Considerăm că toate aceste restricții, impuse de lipsa certificatului verde, reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului și discriminare. Este inadmisibil așa ceva! Cum este posibil să constrângi un OM, prin diferite decizii administrative, să se vaccineze, conștient fiind, că vaccinul nu garantează infectarea și mai grav, OMUL se expune riscurilor reacțiilor adverse! Cine își asumă riscurile pentru apariția efectelor adverse, cauzate de vaccin, care pot duce chiar la decesul persoanei??? Putem vorbi, în acest caz, de victime colaterale, într-o proporție acceptată de Statul Român??? Este de netolerat așa ceva!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.