blog-logo

Punctul de amendă ar putea crește cu peste 75% de la 1 ianuarie 2022

Punctul de amendă ar putea crește cu peste 75% de la 1 ianuarie 2022

Valoarea punctului de amendă ar putea crește cu peste 75% anul viitor, în urma deciziei Executivului de a majora salariul minim.

Salariul minim brut pe țară pentru anul 2022 a fost oficializat, valoarea acestuia fiind stabilită la 2.550 de lei. În prezent, salariul minim brut pe ţară are valoarea de 2.300 de lei.

Luînd în considerare faptul că punctul-amendă, în funcție de care se stabilesc amenzile rutiere, reprezintă, potrivit Codului rutier, “10% din salariul minim brut”, valoarea lui ar trebui, începând de anul viitor, să se majoreze. Mai exact, valoarea unui punct-amendă ar putea ajunge, din 1 ianuarie 2022, la 255 de lei, scrie avocatnet.ro.

Alte articole:   În această seară expiră termenul până la care PNL se poate alătura guvernării USR

Autoritățile pot plafona valoarea punctului-amendă

De câțiva ani, valoarea punctului-amendă este plafonată, astfel că, deși valoarea salariului minim a tot crescut, nivelul amenzilor a rămas același.

Valoarea punctului-amendă este și în acest an, adică până pe 31 decembrie 2021, 145 de lei.

Dacă autoritățile nu intervin până la începutul anului viitor, atunci când intră în vigoare noua valoare a salariului minim, cuantumul punctului-amendă s-ar putea majora de la 145 de lei, cât este în prezent, la 255 de lei.

Experiența de până acum ne spune că măsura plafonării punctului-amendă pentru anul viitor poate apărea atât până la sfârșitul anului, cât și după începutul lui 2022, relatează avocatnet.ro.

Alte articole:   Un sânpetrean, la Campionatul Mondial de Culturism din Spania FOTO & VIDEO

De exemplu, plafonarea punctului-amendă pentru acest an a fost stabilită prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 226/2020, apărută în utima zi a anului, în timp ce plafonarea pentru 2020 a apărut după începerea anului, respectiv aceasta s-a aplicat din 9 ianuarie.

Asta înseamnă că, în cele opt zile din 2020 cât valoarea punctului-amendă n-a fost plafonată, cei ce au avut ghinionul de a fi amendați în acea perioadă au fost nevoiți să plătească amenzi majorate cu aproape 54%, adică la un nivel valoric al punctului-amendă de 223 de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.