blog-logo

Consultări pentru formarea noului Guvern. Iohanis, sceptic că reușește din prima rundă

Consultări pentru formarea noului Guvern. Iohanis, sceptic că reușește din prima rundă

Partidele politice parlamentare vor avea atăzi consultări cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru. Întâlnirea are loc după adoptarea moţiunii de cenzură în Parlament, care a dus la căderea Guvernului Cîţu.

Partidele şi-au stabilit, în mare parte, strategia pentru consultări, dar preşedintele Klaus Iohannis nu se arată încrezător că prima rundă de discuţii se va încheia cu o soluţie pentru deblocarea crizei politice.

Şeful statului a declarat că alegerile anticipate nu ar rezolva, în opinia sa, situaţia de criză.

Sincer, nu știu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluție. Eu personal sunt total implicat și eu sunt hotărât să găsesc, împreună cu partidele care au maturitatea politică necesară, o ieșire din această criză, fiindcă nu putem să stăm peste iarnă fără guvern. Sunt nenumărate probleme care trebuie să fie rezolvate de un guvern cu puteri depline. Deci, este clar, maturitate, cu calm, trebuie să găsim soluții pentru această criză guvernamentală, a afirmat Iohannis.

În ce ordine intră partidele la discuții cu Klaus Iohannis

PNL a anunţat că se va prezenta la consultările cu şeful statului cu o delegaţie formată din Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

Alte articole:   Dr. Ionuț Leahu a deschis o nouă clinică stomatologică în Brașov

Liberalii au precizat că nu vor face nicio nominalizare de prim-ministru, având în vedere că, în acest moment, nu au o majoritate.

„Având în vedere că, în acest moment, nu avem o majoritate în Parlamentul României, la aceste consultări, PNL nu va face o nominalizare de premier. Biroul Executiv Naţional al PNL consideră că, pentru deblocarea crizei politice, este cea mai bună decizie ca PNL să nu avanseze la consultările de luni o propunere de premier”, au transmis vinerea trecută liberalii.

Social-democraţii sunt susţinătorii variantei alegerilor anticipate, pe care le consideră posibile.

O decizie finală va fi luată luni dimineaţă la şedinţa Consiliului Politic Naţional al partidului, a anunţat, duminică, Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al social-democraţilor.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat, miercurea trecută, că social-democraţii rămân consecvenţi că soluţia rezolvării crizei o reprezintă alegerile anticipate şi până atunci un guvern de specialişti să conducă ţara. El a respins şi posibilitatea ca PSD să susţină un guvern minoritar al PNL.

Alte articole:   Ministrul Educației: Profesorii nu vor mai avea voie să facă meditaţii cu elevii din clasele unde predau 

USR va merge la consultările de la Cotroceni cu o delegaţie formată din: Dacian Cioloş, Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea.

Delegaţia va avea un „mandat clar în privinţa reformelor pe care viitorul premier trebuie să le îndeplinească” într-un calendar asumat de toate partidele care formează coaliţia de guvernare, au anunţat recent reprezentanţii USR.

AUR va participa la consultările de la Palatul Cotroceni, însă nu ia în calcul o alianţă cu PSD la guvernare.

Formațiunea nu va susţine „niciodată” o alianţă PNL-UDMR-USR, pentru că este „toxică”, a anunţat, săptămâna trecută, copreşedintele AUR George Simion.

Pentru AUR, varianta acceptată ar fi o „guvernare națională”, formată din specialiști ale căror profesii să fie dublate de „iubirea de țară”. Călin Georgescu ar fi o variantă de premier, spune Simion, potrivit G4Media.

UDMR ar prefera refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR şi cu sprijinul minorităţilor.

„Noi tot timpul mergem la consultări, indiferent unde ne aflăm, de ce parte a Parlamentului – în opoziţie sau la guvernare. Mergem la consultări şi, bineînţeles, după consultări, vom şti cine cu ce propunere vine, cine ce propunere are. (…) Dacă PSD nu vine cu o coaliţie, PNL are următoarea prioritate, care ar avea capacitatea de a coagula o majoritate pentru a susţine un guvern, să câştigăm timp, să trecem peste iarnă şi bineînţeles acest lucru înseamnă că, după aceea, de fiecare dată trebuie să negociem pentru susţinerea guvernului”, a menţionat Kelemen Hunor.

Alte articole:   Centrul de greutate al grupului de luptă al NATO va fi la Cincu

Ultimele discuţii, preşedintele le va avea la ora 17:00, cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, după care este aşteptată o declaraţie  în care să prezinte concluziile întâlnirilor cu partidele.

Preşedintele României desemnează un alt candidat pentru funcţia de prim-ministru. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, un nou vot de încredere Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, potrivit Constituției.

Guvernul condus de Florin Cîțu a picat marți după ce moțiunea de cenzură depusă de PSD a fost adoptată cu un scor istoric. Un număr de 281 de parlamentari au votat.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.