blog-logo

Noi reguli pentru depășirea bicicletelor și a trotinetelor electrice

Noi reguli pentru depășirea bicicletelor și a trotinetelor electrice

Legislaţia rutieră s-a modificat în ceea ce priveşte depăşirea bicicletelor sau a trotinetelor electrice în trafic. Noile reglementări stabilesc distanța la care se poate realiza o astfel de manevră.

Regula distanței laterale minime de 1,5 metri la depășirea bicicletelor de către un autovehicul nu mai este valabilă. Codul Rutier a fost modificat, astfel că în timpul depășirii, roțile de pe stânga autovehicului trebuie să calce sau să treacă axul drumului, în funcție de viteză.

Conform Hotărârii de Guvern 1075 din 4 octombrie 2021„Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h”.

Conducătorii auto sunt obligaţi acum, să calce cu roțile marcajul dintre sensuri sau dintre benzi, ori să treacă de acest marcaj cu jumătate de maşină, dacă au viteză mai mare. Acolo unde linia de demarcare a sensurilor este continuă, şoferii sunt obligaţi să stea în spatele unei biciclete, până când depăşirea se poate face regulamentar, relatează stirileprotv.ro.

Alte articole:   Pamela Diaconu: Care sunt urgențele și cine blochează proiectele Brașovului?

Aşadar, dacă sunteţi în spatele unui biciclist, puteţi să-l depăşiţi doar dacă respectaţi următoarele:

  • Pe drumurile unde viteza maximă este de până la 50 de kilometri pe oră, sunteţi obligaţi să treceţi cu roţile peste marcajul care desparte benzile sau sensurile atunci când depăşiţi un biciclist.
  • În situaţia în care circulaţi cu peste 50 de kilometri pe oră, sunteţi obligaţi să depăşiţi marcajul longitudinal cu o jumătate de maşină.
  • Acolo unde este posibil, bicicliştii trebuie să circule pe piste sau pe acostamentul drumului pentru a nu îngreuna circulaţia.

„Nu mai este o simplă recomandare, ci o obligație legală pentru toți șoferii ca atunci când depășesc o bicicletă sau o trotinetă electrică să păstreze o distanță de siguranță minimă, care însă nu a fost dată în metri. Trebuie să așteptăm până ne permite traficul să efectuăm manevra”, a declarat pentru stirileprotv.ro, Radu Mititean, preşedintele Federaţiei Bicicliştilor din România.

Adică, dacă marcajul rutier este continuu, nu aveţi voie să-l încălcaţi şi să faceţi depăşirea. Trebuie să mergeţi în spatele bicicletei până aveţi cum să efectuaţi manevra respectând codul rutier, notează aceeași sursă.

Alte articole:   Victorii împărţite pentru FC Braşov şi Astra Giurgiu în Campionatul Naţional de juniori

Amintim că circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice a fost reglementată astfel, și conducătorii de trotinete electrice vor trebui să respecte anumite reguli în trafic.

Foro: arhiva/romaniatv.net

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!
  1. […] Ca și până acum. Ne asigurăm că nu sunt beți sau idioți, și apoi îi ocolim cât mai departe posibil. Cu semnal. Mereu cu semnal. Nu s-a schimbat nimic în noua lege. […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.