blog-logo

Cei care cumpără mașini second-hand din UE sunt obligați să le înregistreze la RAR

Cei care cumpără mașini second-hand din UE sunt obligați să le înregistreze la RAR

Guvernul modifică legislația privind importurile de mașini second hand în România, fapt ce reprezintă o lovitură uriașă pentru samsari.

Potrivit noii ordonanțe pe care Guvernul a adoptat-o în această săptămână, ocolirea sistemului de cei care aduc autoturisme rulate în România devine imposibilă.

Mai exact, cei care cumpără mașini second-hand din statele membre UE și le aduc în România trebuie să le înregistreze chiar ei la Registrul Auto Român (RAR).

De asemenea, RAR va transmite Fiscului, înainte să elibereze cărțile de identitate, toate documentele pe care le primește, scrie stirileprotv.ro.

Potrivit ministrului Finanțelor Dan Vîlceanu, bugetul a pierdut 1,4 miliarde de lei în ultimii cinci ani din cauza fraudelor la importul de mașini second hand. Astfel, aceasta este o măsură prin care Executivul încearcă să combată fraudei în domeniul comerțului cu autoturisme rulate.

“Atunci când cineva aduce o maşină rulată în România, cel care achiziţionează maşina din străinătate este şi cel care o prezintă la RAR şi este necesar să facem acest lucru pentru a preveni eventuale fraude cu TVA, pentru că ştiţi foarte bine că cel care aduce un vehicul rulat beneficiază de această scutire pentru bunuri intracomunitare. Din verificările pe care le-am făcut până acum, impactul bugetar ar fi fost în ultimii 5 ani de 1,4 miliarde de lei. Şi atunci prin această prevedere vom realiza o prevenţie pentru ca asemenea fenomene să nu se mai întâmple”, a declarat ministrul demis al Finanţelor, Dan Vâlceanu, potrivit Agerpres.

Astfel, Guvernul a modificat Ordonanţa 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere, pentru a preveni fraudele cu TVA și a introdus următoarele articole:

Alte articole:   Cod galben de ceață densă şi gheţuş în zone din județul Brașov

1. La articolul 1, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (91), cu următorul cuprins: „(91) Pentru vehiculele rutiere provenite din țări membre UE, R.A.R. transmite către Agenția Națională de Administrare Fiscală, în format electronic, documentele prezentate de persoana care a efectuat achiziția intracomunitară, inclusive documentele de proveniență, anterior eliberării cărții de identitate a vehiculului. Procedura de aplicare a prezentului alineat se stabilește prin protocol încheiat între cele două instituții.”

2. La articolul 11, după punctul 16 se introduce un nou punct, punctul 17, cu următorul cuprins: „17. persoana care a efectuat achiziția intracomunitară — persoana fizică sau juridică care a achiziționat vehiculul rutier dintr-o țară membră UE și care este menționată pe documentele aferente vehiculului, respectiv pe documentele de proveniență.”

Alte articole:   Polițiștii au descoperit în locuința unui brașovean mai multe articole pirotehnice

3. La articolul 11 alineatul (1), după litera h) se introduce o nouă literă, litera i), cu următorul cuprins: „i) în cazul în care vehiculul rutier provine din țări member UE, solicitarea este realizată direct sau prin împuternicit, de către persoana care a efectuat achiziția intracomunitară a vehiculului.”

4. La articolul 11, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins: „(11) Eliberarea cărții de identitate a vehiculelor rutiere poate fi suspendată pe o perioadă de maximum 5 zile la solicitarea motivată a Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Procedura de eliberare a cărții de identitate a vehiculului va fi reluată din oficiu după expirarea acestui termen”, informează stirileprotv.ro.

Alte articole:   Un brașovean ar fi oferit unor necunoscuți 5.000 de lei și 100 de dolari după ce aceștia i-ar fi spus că fiul său ar fi avut un accident

Înainte, importatorul de mașini putea vinde autoturismul cu numărul de înmatriculare din străinătate, iar obligația înregistrării la RAR cădea în sarcina cumpărătorului. După modificare, obligația revine celui care ia mașina din străinătate și o aduce în țară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.