blog-logo

Valeriu Gheorghiţă a anunţat cine va face doza a patra de vaccin

Valeriu Gheorghiţă a anunţat cine va face doza a patra de vaccin

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare Valeriu Gheorghiță a anunțat joi seară la Digi24, că a fost definitivată lista categoriilor de pacienți pentru care se va recomanda vaccinarea cu trei doze inițiale și apoi una de rapel.

Potrivit medicului militar, persoanele cu răspuns imun scăzut vor face prima schemă de vaccinare cu trei doze, urmând ca după cel puțin 6 luni să facă și a patra doză de vaccin anti-COVID.

„Astăzi am definitivat acele categorii de afecțiuni care vor avea recomandare de trei doze de la început. Sunt pacienții cu transplant, care sunt în curs de terapie imunosupresoare, pacienții oncologici, care au cancere în tratament imunosupresor sau cu cancere avansate, indiferent că au sau nu tratament pentru boala oncologică.

O a treia categorie este cea a persoanelor cu imunodeficiență dobândită, cu infecție HIV sau în stadiul de SIDA, mai sunt pacienții care pentru divese afecțiuni fac tratamente care reduc răspunsul imun, tratamente cu cortizoni sau terapiile biologice, și mai este o ultimă categorie a imunodeficiențelor congenitale, cele cu care ne naștem”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Predenintele CNCAV  a precizat că aceste categorii vor primi recomandare de trei doze inițiale și a explicat cum arată schema de imunizare în cazul lor.

„În această situație, persoana respectivă va avea o recomandare de la medicul specialist și se va prezenta la centrul de vaccinare și va primi o schemă cu trei doze: la momentul zero, la 3 săptămâni sau la o lună dacă vorbim de Pfizer sau Moderna, și la încă o lună indiferent de tipul de vaccin. (…) Este foarte probabil ca aceste categorii de persoane, care primesc de la început trei doze, să aibă și ele nevoie, ca restul populației, de un rapel, pentru că obiectivul celor trei doze inițiale este de a crește protecția inițială, nu neapărat de a păstra o protecție de durată. S-a observat că cei din aceste categorii după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la circa 40-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, unde aveam un răspuns de 80%”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Acesta susține că această recomandare cu trei doze este aprobată doar pentru vaccinurile pe bază de ARN mesager și a adăugat că este „foarte probabil că după șase luni vor avea nevoie de această doză de rapel, care este considerată o doză 4”.

Alte articole:   Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate