blog-logo

Prefectul vrea o practică unitară pentru emiterea autorizațiilor de construire / desființare

Prefectul vrea o practică unitară pentru emiterea autorizațiilor de construire / desființare

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, și subprefectul Ambrus Izabella-Agnes au avut astăzi, la sediul Instituției Prefectului, o ședință cu tema practicii unitare pentru respectarea prevederilor legale în procesul de emitere a autorizațiilor de construire/desființare.

Au participat reprezentanți ai Serviciului Juridic din Instituția Prefectului și ai Inspectoratului de Stat în Construcții, precum și arhitecți șefi/reprezentanți ai serviciului Urbanism din unitățile administrativ-teritoriale Brașov, Râșnov, Făgăraș, Codlea și Prejmer.

În cursul ședinței au fost prezentate, de asemenea, autorizațiile de construire atacate de prefect la instanța de contencios administrativ, conform art. 12 din Legea nr. 50/1991, care prevede: „Autorizațiile de construire sau de desființare emise cu încălcarea prevederilor legale pot fi anulate de către instanțele de contencios administrativ, potrivit legii, ca urmare a introducerii acțiunii de către prefect, în urma activității de control a Inspectoratului de Stat în Construcții”.

În 2020 și 2021 (până în prezent) au fost introduse 11 acțiuni în instanța de contencios administrativ, având ca obiect anularea a 15 autorizații de construire și a uneia de desființare. O acțiune a fost admisă, două au fost respinse, iar restul sunt pe rol.

„Ne propunem să mai avem astfel de întâlniri, pentru că o practică unitară în procesul de emitere a autorizațiilor de construire sau desființare este benefică și pentru unitățile administrativ-teritoriale, și pentru Inspectoratul de Stat în Construcții, și pentru Instituția Prefectului. Astfel, se diminuează riscul de constatare a unor nerespectări ale legislației în domeniu, cu ocazia controalelor, precum și riscul atacării unor autorizații în instanța de contencios administrativ”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii la finalul întâlnirii.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Brașovenii pot face doza a 4-a cu vaccinul Comirnaty produs de Pfizer

Leave a Reply

Your email address will not be published.