blog-logo

Accesul în restaurante sau sălile de sport, doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală. De ce nu mai este valabil testul

Accesul în restaurante sau sălile de sport, doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală. De ce nu mai este valabil testul

Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) actualizează regulile pentru gestionarea crizei de COVID-19, astfel joi seara a adoptat noi hotărâri.

CNSU a aprobat modificarea și completarea măsurilor în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile, este mai mare de 6/1000 de locuitori, în sensul permiterii desfășurării activităților cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

În acest context, premierul Florin Cîțu a anunțat joi, la TVR1, că în localitățile cu o rată de infectare Covid peste 6 la mie restaurantele, barurile și sălile de sport vor rămâne deschise, dar vor putea intra doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală, pentru că în cazul persoanelor doar cu test negativ, riscul să se îmbolnăvească e mai mare.

“Peste 6 la mie păstrăm activităţile aşa cum sunt, şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activităţi, dar scoatem partea de testare, trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces. Ni se spune de la specialişti că e mai sigură această variantă, cei care sunt testaţi se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI, există acest risc, se îmbolnăvesc şi nu se ştie cum va evolua boala şi atunci, pentru cei trecuţi prin boală sau sunt vaccinaţi riscurile sunt mai mici, chiar dacă se infectează din nou”, a explicat Cîțu, potrivit Agerpres.

El a mai spus că CNSU a decis că masca va fi obligatorie în aer liber în zonele aglomerate în localitățile peste 6 la mie.

Alte articole:   Poveste de viață... Iulian Năstase, prizonier de război, un țăran român cu școală

Potrivit Hotărârii nr.76 a CNSU, exceptarea persoanelor de la interdicția de circulație în afara locuinței/gospodăriei pentru persoanele trecute prin boală, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.

CNSU a mai luat decizia ca școlile să nu mai treacă în online nici în cazul unei incidențe de peste 6 la mie în localitatea respectivă. În schimb, în școlile din localitățile cu peste 6 la mie, elevii vor fi testați cu teste non-invazive o dată sau de două ori pe săptămână.

Alte articole:   Comunicat de presă

Măsurile adoptate joi seară în şedinţa CNSU vor fi validate astăzi printr-o hotărâre de guvern.

Hotărârea poate fi consultată AICI.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate