blog-logo

Interpelare pe tema posibilităţii pierderii finanţării de fonduri europene pentru drumurile forestiere ale Braşovului

Interpelare pe tema posibilităţii pierderii finanţării de fonduri europene pentru drumurile forestiere ale Braşovului

În 15 decembrie 2017, Municipiul Brașov a semnat un contract de finanțare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) având ca obiect finanțarea proiectului ,,Investiții pentru dezvoltarea și modernizarea in frastructurii silvice în fondul forestier proprietate publică a municipiului Brașov“.

Consilierul local PNL Pamela Diaconu a făcut o interpelare pe tema a ceea ce se întâmplă cu acest contract de finanţare care se poate pierde de căte Primărie, ba mai mult, se poate ajunge să plătim şi penalităţi, pe lângă restituirea banilor deja cheltuiţi.

Valoarea  contractului de finanțare, conform art 3, este de aproximativ 6.700.000 de lei reprezentând 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Proiectul  își propunea dezvoltarea rețelei de drumuri forestiere din fondul forestier al Municipiului Brașov, obiectivele sale fiind construcția Drumului Gorița și reabilitarea a încă patru drumuri forestiere existente – Baer – 3,167 km ( zona Săcele), Pârâul Cailor – 2,631 km ( zona Săcele), Roșca – 2,600 km (zona Săcele) și Valea Căldării -1,243 km (zona Cristian).

În ședința de Consiliu Local din data de 3 decembrie 2020, Consiliul Local a adoptat hotărârea nr. 696, prin care l-a mandatat pe primarul Brașovului să renegocieze cu A.F.I.R. contractul de finanțare, deoarece Municipalitatea nu mai este de acord cu amenajarea drumului forestier Gorița. Această mandatare a fost realizată întrucât Consiliului Local Brașov cât și brașovenii nu au dorit să piardă finanțarea de aproape 7 mil de lei.

Săptămâna trecută, Primăria Brașov a organizat pretinsa dezbatere intitulată „drumuri forestiere alternative la Gorița”.  Dezbaterea publică reprezintă un instrument prin care locuitorii să-și expună opinia, evenimentul ar trebui să atragă cât mai mulți participanți, să fie anunțat din timp, să aibă loc la ore la care oamenii pot lua parte, să fie transparentă – adică să fie puse din timp la dispoziția tuturor documentele necesare pentru dezbatere.

 În realitate la această dezbaterea a fost anunțată cu aproximativ 24 de ore înainte și prin urmare au participat doar 25 de persoane ( cu tot cu reprezentanții primăriei și ai Regiei Kronstadt). Potrivit presei locale, în cadrul dezbaterii nu s-a putut răspunde la întrebările participanților și nici nu s-au prezentat documente/studii care să poată fi analizate de cei prezenți. Reprezentantul Regiei, Ciprian Cojanu, a precizat clar în cadrul dezbaterii că nu există niciun document pregătit, nimic. Nu există studii de prefezabilitate, fezabilitate sau de impact, nu există proiect tehnic. Tot ce există este propunerea de șase drumuri forestiere.  Este interesant că la întrebarea câți arbori s-ar tăia pentru realizarea celor șase drumuri forestiere, reprezentantul Regiei a spus că nu știe, pentru că nu există niciun studiu făcut.

În concluzie, o pretinsă dezbatere care nu trebuia să aibă loc în aceste condiții și care nu a clarificat nimic

Am observat că aseară au fost încărcate o serie de informații despre cele 6 pretinse alternative și ați cerut cetățenilor ca până la data de 7 octombrie 2021, să completeze un formular în care să-și manifeste opțiunea. Menționez că pe documentele încărcate pe site-ul primariei nu apare mențiunea legată de cine anume a realizat acele documente, nu există nicio semnătură sau ștampilă care să indice cine le-a întocmit.

Întrebările mele sunt:

  1. de ce pe ordinea de zi de astăzi nu există o informare despre modul în care ați ales să vă îndepliniți mandatul oferit de CL prin HCL 696 ?
  2. Dacă în cadrul pretinsei dezbateri ați adus la cunoștința celor prezenți o informație despre efectele cauzate de o eventuală reziliere a contractului, respectiv o prezentare în cifre ce sumă pierde primăria și care este cuantumul eventualelor daune în caz de reziliere?
  3. Dacă doriți să dați vina pe brașoveni, în cazul în cazul în care veți pierde finanțarea, susținând în mod nedovedit că brașovenii nu-și doresc derularea acestui proiect ?
Alte articole:   Ministrul Finanțelor: Este exclusă înghețarea pensiilor și salariilor anul acesta 

Doriți să induceți ideea că brașovenii nu doresc acest proiect și să dați vina pe ei pentru o eventuală pierderea a finanțării și eventuale penalități pe care UAT-ul ar trebui să le plătească într-un astfel de scenariu ?

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.