blog-logo

Turcan: România s-a alăturat unui consorțiu european pentru a proteja drepturile muncitorilor români care lucrează în străinătate

Turcan: România s-a alăturat unui consorțiu european pentru a proteja drepturile muncitorilor români care lucrează în străinătate

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că România a decis să se alăture celor 22 de state membre ale Uniunii Europene (UE), reunite într-un consorțiu, între care funcţionează un schimb permanent de informaţii, pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate.

Raluca Turcan a spus că este un pas important pentru pentru românii care muncesc și trăiesc în spațiul european și pentru familiile lor.

”Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate, în domenii precum pensiile, prestațiile de șomaj, prestațiile familiale, prestații ca urmare a unor accidente de muncă și boli profesionale, recuperarea creanțelor.

În acest sens, România a decis să se alăture celor 22 de state membre ale Uniunii Europene reunite într-un consorțiu coordonat de Institutul Național pentru Protecție Socială din Italia, între care funcționează un schimb permanent de informații prin sistemul informatic – ”Electronic Exchange of Social Security Information” EESSI în domeniile amintite. Oferim astfel garanția că orice român care se deplasează într-o țară din interiorul Comunității, precum și persoanele aflate în întreținere sau urmașii, își păstrează drepturile și avantajele dobândite”, a scris Raluca Turcan pe Facebook, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că decizia României de a se alătura acestui consorţiu vine în contextul în care gestiunea sistemului informatic, realizată în ultimii 10 ani de către Comisia Europeană, a fost transferată statelor membre, urmând ca acestea să decidă modul în care o vor realiza, „fie individual, fie împreună”.

Alte articole:   CSM: Noile restricţii nu se aplică instanţelor şi parchetelor

Schimbul de informații în domeniile amintite se va face prin intermediu a patru instituții cu acces la sistemul EESSI: Casa Națională de Pensii Publice, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială, care folosesc aceeași aplicație dezvoltată de Comisia Europeană și pusă la dispoziția statelor membre, gratuit. Printr-un protocol semnat astăzi, Ministerul Muncii a fost desemnat drept autoritate contractantă, pentru a putea astfel definitiva includerea României în consorțiul statelor coordonate de Italia. Mulțumesc echipei ministerului, coordonată de secretarul general adjunct Petronel Munteanu, pentru efortul de a asigura continuitatea acestui flux de informații atât de necesar pentru românii care muncesc și trăiesc în spațiul european și pentru familiile lor”, a adăugat ministrul Muncii.

Alte articole:   Ministrul Finanțelor a anunţat cu cât vor creşte pensiile şi alocaţiile pentru copii de la 1 ianuarie 2022

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.