blog-logo

Campania de vaccinare în școli este blocată. Cîmpeanu: „Sunt neclarități cu privire la bază legală a formularului”

Campania de vaccinare în școli este blocată. Cîmpeanu: „Sunt neclarități cu privire la bază legală a formularului”

Campania de vaccinare anti-Covid în școli trebuia să înceapă chiar în prima zi de școală, după cum anunța medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, însă situația este blocată, în prezent, din cauza reglementărilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal legată de formularele ce trebuie completate, susține ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a confirmat un blocaj legat de colectarea de către școli a formularelor pentru acordul de vaccinare de la părinți, iar în acest context, unitățile de învățământ nu au cerut deocamdată echipe mobile pentru imunizare.

„Școlile nu au solicitat încă echipe mobile deoarece sunt neclarități cu privire la baza legală, cu privire la formularul prin care poate fi solicitată intenția de vaccinare. Este vorba despre capacitatea școlilor de a prelucra date cu interes personal în domeniul medical. Suntem în discuții cu Ministerul Sănătății și DSP pentru a stabili din punct de vedere legal cine are calitatea de operator de date în acest domeniu.

Din punctul meu de vedere aceste formulare sunt foarte importante pentru că ele ne dau intenția de vaccinare, subliniez intenția, iar aceia care vor să răspundă trebuie să aibă posibilitatea să răspundă cu „da”, „nu” sau, dacă sunt indeciși, să aibă și această posibilitate de exprimare. Acest lucru ne ajută la programarea vaccinării acelora care doresc să se vaccineze și care beneficiază de acordul expres și informat al părinților pentru a se putea vaccina în școli.

Dorim să venim în sprijinul celor care doresc să se vaccineze prin a aduce vaccinarea mai aproape de școală pentru a menține activitatea școlilor cu prezență fizică și a nu fi nevoiți să trecem activitatea școlilor în online”, a spus Sorin Cîmpeanu, citat de edupedu.ro.

Din 13 septembrie, școlile ar fi trebuit să colecteze de la părinți formularele prin care aceștia își exprimă acordul sau dezacordul pentru vaccinarea elevilor de peste 12 ani.

Alte articole:   Cea mai mare rezervație de urși din Europa va fi amenajată la Predeal

Vorbim despre formularul pus pe site-ul vaccinarecovid.gov.ro, de exprimare a acordului informat al pacientului, pentru minori și pentru adulți.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.