blog-logo

Medic pediatru, despre infectarea cu tulpina Delta la copii. La ce simptome trebuie să fie atenți părinții

Medic pediatru, despre infectarea cu tulpina Delta la copii. La ce simptome trebuie să fie atenți părinții

Medicul pediatru Mihai Craiu a atras atenția la Digi24, că tulpina Delta este de cinci ori mai contagioasă decât cea inițială și că bebelușii și copiii mai mari care au boli grave au un risc foarte mare de infectare.

Mihai Craiu a avertizat că bebeluşii şi copiii mai mari care au boli grave au un risc mare de îmbolnăvire cu COVID-19, iar adolescenţii pot face sindron inflamator multisistemic care poate să lase sechele.

Medicul a declarat că este de așteptat să apară un număr mai mare de infectări cu Covid-19 în rândul copiilor.

„Vor fi mai mulți copii infectați, dar cu boli severe și care să necesite spitalizare nu ne așteptăm la aceeași proporție ca și la adulți. Imensa majoritate a copiilor infectati fac forme foarte ușoare sau nu au simptome deloc. Pacienții care sunt acum in terapie intensivă în România sunt copii care fie aveau anterior o afecțiune gravă, o comorbiditate foarte importantă, fie au vârste extrem de mici. La risc foarte mare sunt copiii în primele luni de viață sau cei mai mari care au boli grave”, a spus medical Craiu, potrivit Digi24.

Mihai Craiu a avertizat cu privire la adolescenți, despre care a spus că au un risc suplimentar față de copiii foarte mici, care poate să lase sechele.

„Ei pot face faimosul sindron inflamator multisistemic care, desi nu e frecvent, poate evolua sever și poate să lase sechele”, a spus medicul.

Un alt aspect asupra căruia pediatrul a atras atenția este acela că un copil din 10 rămâne cu unele simptome chiar și la câteva luni după ce a trecut boala.

Alte articole:   Loteria de vaccinare. Ce numere sunt câștigătoare la cea de-a patra extragere

La ce semne trebuie să fie atenți părinții

Pediatrul a explicat și care sunt simptomele la care trebuie să fie atenți părinții și ce să facă în cazul în care le observă.

„Un părinte cu un copil absolut sănătos, care a frecventat și înainte grădinița, trebuie să aibă grijă la semnele unei boli acute febrile și să nu se sperie de orice fel de muc în nas și simptome minore respiratorii. Părinții să vorbească între ei. Dacă încep să aibă semne mai mult de 2-3 copii într-o clasă, da, trebuie să ne gândim la coronavirus. Dacă e un caz singular, e absolut improbabil.

Dacă apar semne de gravitate la boală febrilă respectivă, adică copil deshidratat, care nu mai bea, nu mai urinează sau copil care respiră dificil, peste 50 pe minut respirație, sau copil cu alterarea stării generale, categoric trebuie să meargă la spital.

Părinții trebuie să facă și ce făceau înainte de pandemie: pare o viroză severă, merg la doctor, pare o boală obișnuită, vorbesc cu medicul de familie și iau măsurile obișnuite”, a precizat Mihai Craiu.

Mihai Craiu a recomandat vaccinarea antigripală mai ales pentru copiii cu vârstă mai mică de 5 ani, pentru că ei sunt la risc maxim de complicații ale gripei, iar în anii anteriori au fost copii din această categorie de vârstă care au ajuns la terapie intensivă sau au decedat.

Alte articole:   O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech, ajunge la Brașov

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.