blog-logo

Legea consumatorului vulnerabil, promulgată de Klaus Iohannis. Ce ajutoare prevede și de când se aplică

Legea consumatorului vulnerabil, promulgată de Klaus Iohannis. Ce ajutoare prevede și de când se aplică

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Măsurile de protecție socială au fost adoptate de Parlament pe 7 septembrie si urmează să se aplice de la 1 noiembrie.

 Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, de aceste prevederi vor beneficia peste 10 milioane de români.

Actul normativ stabilește criteriile de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie și măsurile de protecţie socială pentru aceştia.

Consumatorul vulnerabil este definit drept ”persoana singură sau familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, are nevoie de măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”.

Alte articole:   Virgil Popa: Spitalul Municipal Săcele este arhiplin cu pacienți bolnavi de COVID. A fost amenajat un centru de vaccinare

Legea prevede acordarea unor ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței, care pot ajunge până la 500 de lei, dar care vor fi acordate în funcție de nivelul veniturilor solicitanților.

Ajutorul pentru încălzire se acordă de la bugetul de stat în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie, respectiv pînă la 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, şi 2.053 lei, în cazul persoanei singure.

În funcţie de sistemul de încălzire utilizat, valoarea de referința nu poate fi mai mică de 250 lei/lună, pentru gaze naturale; 500 lei/lună, pentru energie electrică respectiv 320 lei/lună, pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Familiile şi persoanele singure beneficiază lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă. În funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate (gaze, combustibil sau lemne), cuantumul acestuia este cuprins între 10 si 70 lei/lună.

Alte articole:   Lista centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 din județul Brașov. Repartiția pe localități

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.