blog-logo

Subvenţii pentru consumatorii casnici. Cu cât vor fi compensate facturile la energie electrică și gaze naturale

Subvenţii pentru consumatorii casnici. Cu cât vor fi compensate facturile la energie electrică și gaze naturale

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a explicat cum se calculează exact subvențiile de la stat pentru facturile la curent şi gaze şi ce categorii de consumatori vor primi ajutoarele.

Consumatorii casnici vor primi o subvenție de 18 bani/kWh la factura de energie electrică, iar factura de gaz va fi compensată în proporție de 25%, a anunțat la finalul ședinței de Guvern ministrul Energiei Virgil Popescu.

Consumatorii casnici vor primi o subvenție de 18 bani/kWh la factura de energie electrică, iar factura de gaz va fi compensată în proporție de 25%, a anunțat la finalul ședinței de Guvern ministrul Energiei Virgil Popescu. Oamenii nu vor fi puși pe drumuri, a mai spus ministrul, furnizorii vor face demersurile necesare, prin intermediul administrațiilor fiscale, pentru a primii banii de la Guvern. “Toate măsurile vor fi implementate din noiembrie”, a dat asigurări Virgil Popescu.

Statul român va compensa facturile la energie electrică pentru milioanele de români care au un consum lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un briefing la finalul şedinţei de Guvern.

Alte articole:   CSM: Noile restricţii nu se aplică instanţelor şi parchetelor

Astfel, consumatorii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh vor primi direct, în facturile aferente consumului de energie din perioada noiembrie-martie, reducerea de 18 bani/kWh, fără să facă nimic, fără să completeze vreun formular și indiferent de furnizorul de energie electrică.

La gaze, se va aplica o reducere procentuală de 25% la factura oricărui consumator casnic cu un consum de până la 1.200 metri cubi pe an. La fel, fără vreun efort din partea clientului și la orice furnizor.

„La gaze naturale, am luat un preț de referință, care este un preț mai mult decât dublu față de anul trecut, de 255 de lei pe kW. Avem tranșă de consum de la 100 la 300 de metri cubi consum anual. Trebuie să știți că dintr-un consum anual la gaze naturale, vorbim de 60-70%, se consumă pe perioada de iarnă, restul, în perioada de vară, consumul este foarte mic, spre deosebire de energie electrică, unde vorbim de consum cât de cât liniar. Între 100 și 300 de metri cubi vorbim de o garsonieră, între 300 și 600 de metri cubi vorbim de un apartament cu două camere, între 600 și 900 de metri cubi vorbim de un apartament cu trei camere, între 900 și 1.100 de metri cubi vorbim de un apartament cu patru camere până în 100 de metri pătrați, în jur de 100 de metri pătrați, și între 1.100 și 1.200 de metri cubi vorbim de locuințe, inclusiv case individuale, până în 120 de metri pătrați. Toate aceste tipuri de locuințe, unde locuiesc români care au veniturile, zicem noi, până în plaja medie, vor beneficia de un ajutor în sumă procentuală fixă de 25% din valoarea facturii. Pentru gaze naturale, deci vorbim de 25% suma fixă, în funcție de consum, se aplică la fel, la final, pe factură și tot dând în jos, stornând 25% din valoarea facturii cu tot cu TVA”, a spus ministrul Popescu în briefingul de presă de la Guvern.

Beneficiarii sprijinului guvernamental vor fi peste 5 milioane de gospodării în cazul energiei electrice și 3,6 milioane de gospodării în cazul gazelor naturale.

Alte articole:   Ceremonie militară de Ziua Armatei la Cimitirul Șprenghi

Ministrul Energiei a anunțat că în prezent depozitele de gaze naturale pentru stocurile de iarnă sunt la 70% din capacitate, la fel ca anul trecut.

Prim-ministrul Florin Cîțu a discutat în Guvern despre plafonarea prețurilor la gaze și a spus că o decizie se va lua săptămâna viitoare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.