blog-logo

Ioana Mihăilă: Accesul în restaurante și baruri s-ar putea face pe baza certificatului COVID

Ioana Mihăilă: Accesul în restaurante și baruri s-ar putea face pe baza certificatului COVID

În cazul în care numărul infectărilor va creşte semnificativ şi paturile din spitale „vor începe să se umple”, autoritățile iau în calcul ca în spaţiile închise aglomerate, accesul să se facă pe baza certificatului COVID.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat, luni seară, la Digi24 că incidenţa la nivel naţional este în prezent sub unu la mie, însă ritmul de creştere al infectărilor este mai mare decât cel estimat de specialişti în urmă cu o lună.

În aceste condiţii, se fac pregătiri pentru momentul în care incidenţa va creşte şi se discută diferite scenarii pentru ca accesul la anumite activităţi să se facă doar pe baza certificatului care atestă vaccinarea. Astfel de documente s-ar putea solicita în locuri închise aglomerate, cum sunt mall-urile, restaurantele sau barurile.

Ioana Mihăilă a spus că există discuţii între reprezentanţii Ministerului Sănătății, cei ai Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi specialiştii INSP privind accesul pe baza certificatului COVID în spaţiile închise agglomerate.

„Sunt discuţii între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, specialiştii de la Institutului Naţional de Sănătate Publică referitoare la cum vom acţiona dacă cifrele incidenţei vor creşte semnificativ, dacă paturile din spitale vor începe să se umple. Avem câteva principii de la care plecăm.

Cel mai important este că ne dorim să ţinem şcolile deschise cât mai mult timp posibil, aşa cum este în ordinul comun acum, până la şase la mie incidenţă într-o localitate, şcolile vor fi deschise pentru învăţământul faţă în faţă dacă nu se întâmplă nimic deosebit în ceea ce priveşte situaţia infecţiilor la copii. Un al doilea principiu şi un al doilea obiectiv pe care îl avem este să nu restricţionăm circulaţia persoanelor vaccinate. Şi un al treilea este să ne străduim să nu închidem acele sectoare ale economiei care au avut de suferit anul trecut, cum este, de exemplu, sectorul HoReCa.

Plecăm de la aceste trei principii şi în funcţie de cum va evolua pandemia, vom vedea la care dintre activităţi vom verifica aceste certificate, permiţând accesul fie pe baza certificatului COVID, fie pe baza certificatului COVID care atestă vaccinarea, dacă ne referim poate la activităţi care implică un risc mai mare de transmitere, iar acestea sunt activităţile în spaţii închise cu aglomerări de persoane”, a declarat Ioana Mihăilă la emisiunea Jurnalul de Seară.

Mihăilă a afirmat că o „variantă de lucru” este ca în restaurante sau în baruri, unde riscul de transmitere este unul destul de mare, accesul să se facă pe baza certificatului, fie a celui european, fie a celui de vaccinare.

„O altă variantă de lucru este ca în restaurante sau în baruri, unde riscul de transmitere, nepurtând mască, este unul destul de mare, accesul să se facă pe baza certificatului, fie a celui european, fie a celui de vaccinare, dar aceste discuţii vor fi concretizate în momentul în care incidenţa creşte”, a spus ministrul Ioana Mihăilă..

Potrivit ministrului Sănătății, ritmul de creştere a infecţiilor este „mai accelerat faţă de predicţiile” INSP din urmă cu o lună.

Alte articole:   Adrian Veștea: Cetăţuia a fost, este şi va fi a comunităţii braşovene!

Și coonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, susține că valul patru al pandemiei se propagă mai rapid decât se estima inițial, astfel că situația pandemiei se va înrăutăți în România, în următoarele patru săptămâni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate