blog-logo

În lipsă de altceva, măcar un pic de circ, nu?

În lipsă de altceva, măcar un pic de circ, nu?

În buna tradiție romană de a oferi circ pentru pulime să nu fie atentă la ce se întâmplă prin târg, Primăria Brașov a decis să ilumineze panoul ăla cu inscripția „Brașov” cu culorile steagului Ungariei.

Justificarea ar fi că una din cele trei zile naționale ale maghiarilor pică pe 20 august și gestul ăsta a fost făcut să arătăm colegilor de oraș de etnie maghiar că respectăm și țara unde există mai mulți oameni care vorbesc aceeași limbă și au aceeași cultură ca și ei. Fain.

Nu mi-ar fi păsat de gest, după mine panoul ăla ar trebui colorat cât mai des posibil, dacă nu l-aș fi văzut pe amicul Lucian Mindruta dând un „share” de-ăla inflamator cu „un om curajos: Allen Coliban” și „Ce ziceti? Ca o sa fuga maghiarii cu Ardealul in spate, calare pe lumina de la inscriptia asta?”. Acuma, Lucică nu-i băiat rău, dar e liderul unei armate de semidocți, de oameni cu o educație sub a băiatului care vinde huse de telefon uzate în talciocul din Steagu. Cum să le zic la ăștia, să înțelegem mai bine, useriști, da, ăsta e cuvântul.

Ce ziceți? Eu zic că încerci să faci engagment pe FB cum ai învățat tu la conferința de labă în cerc digitală la care ai participat ultima oară.

Useriștii sunt o subcultură românească de rit iacobin, iar orice om ce nu înțelege ce înseamnă „iacobin” se încadrează în acest curent. Nu sunt adepții unei idei economice sau sociale, sunt adepții ideii de „justiție până la capăt, fără compromisuri, doar alb și negru”. Genul de oameni care halesc produse Digi24 sau România TV (aceeași televiziune, culorile diferă). E, ăștia se vom ambala pe treaba cu steagul Maghiariei în două direcții, ori vor aplauda ca focile în așteptarea unei hamsii proaspăt scoase din cutie, ori vor urla naționalist că de ce s-a pus steagul Ungariei acolo, că fir-ar ai dracului de unguri, nu degeaba le-am explodat statuia.

Alte articole:   Biciclist accidentat de un camion pe DN1

Ceea ce, apropo, e chiar comic, că semnul ăla e aproape de soclul statuii ăleia pe care a aruncat-o Ilie Cătărău în aer în cadrul unei întregi campanii românești de a termina cu civilizația maghiară în zonă.

Altfel, știi cum e, putem să facem curling pe gheață cât cuprinde, dar dacă chiar vrem să facem un „gest de curaj” trebuia să iluminăm aia cu steagul Maghiariei de 15 martie. Că aia, de fapt, e ziua maghiarilor, dacă tot ne prefacem că ne pasă de cei peste 20.000 care sunt în Brașov. Presupun că și atunci suferea de curaj primarul.

Dar, ideea e că nu vrem prin acest gest să-i bucurăm pe maghiari. Sunt multe alte chestii care i-ar bucura. Parexamplu ce-ar fi să faci pe site-ul primăriei, măcar informațiile oficiale, o versiune în maghiară. Știi, că-s câteva zeci de mii de votanți care ar aprecia gestul ăsta. Desigur, nu te obligă legea s-o faci, dar nu te obliga nici să dai cu lumini colorate pe semn, diferența e că gestul ăsta ar fi util. Dar, probabil, nu dă atâtea like-uri și share-uri pe Facebook, și știm că useristul se hrănește din asta.

Alte articole:   O scrisoare de dragoste pentru România și români oferită de scriitoarea britanică Arabella McIntyre-Brown

În schimb, facem ceva să ne prefacem că facem, dacă iese și un pic de circ, bine, pulimea e satisfăcută și are pe ce să se certe. Pulimea stă la calculator, se enervează acolo, nu iese din scorbură sau din apartamentul în rezidențialul-ghetou de Bv. din care vrea justiție să se plimbe un pic pe stradă să se întrebe „băi, parcă iulie a fost cea mai caldă lună din istoria omenirii, de când măsurăm astea, n-am pus și noi un cort cu apă gratis la poporul care are o treabă. Nu? Nimic?”.

P.S. Preventiv, că o să apară și un prost de-ăla, să zică că useriștii nu-s același lucru cu naționaliștii de doi lei, Șoșoacă a pornit în politică de la USR, da? Ca să nu intru în detalii cu câți useriști fac naționalism de gargară, pornit din aceeași rădăcină de incultură crasă.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate