blog-logo

Colectarea selectivă devine obligatorie. Guvernul pregătește OUG în privința gunoiului menajer

Colectarea selectivă devine obligatorie. Guvernul pregătește OUG în privința gunoiului menajer

Românii vor fi obligați să recicleze gunoiul menajer înainte de a-l arunca la tomberon. Măsura urmărește să încurajeze colectarea selective a deșeurilor, capitol la care România se numără printre țările europene codașe.

Guvernul schimbă legislația în privința deșeurilor. O Ordonanță de Urgență, care va fi adoptată săptămâna viitoare, prevede ca până în 2030 doar 10% din gunoiul municipal să mai fie depozitat.

De asemenea, autoritățile locale nu vor mai avea voie să colecteze gunoiul la grămadă. Astfel, este încurajată colectarea selectivă, la care România este în continuare codașă în clasamentul european.

În acest moment, România reciclează doar 11% din totalul deșeurilor. Media europeană este de aproximativ 50%, iar pe primul loc se situează Germania, cu un procent de 70%. Guvernul României vrea acum să accelereze printr-o legislație mult mai restrictivă procesul de colectare selectivă.

Alte articole:   Ciolacu: O să venim cu o reducere a TVA la gigacalorie pe perioada iernii. Va rămâne 5%

Noua lege a deșeurilor prevede ca până în 2030, doar 10% din gunoi să mai fie depozitat. Mai mult, colectarea selectivă devine obligatorie. Gunoiul nu va mai putea fi pus la grămadă.

„Hârtia, cartonul se transformă în celuloză și apoi în cărți, în ziare, în reviste, în hârtie de scris, pet-ul și plasticul în general se pot transforma inclusiv în țesături. Dozele de aluminiu se topesc și pot reintra in circuitul de fabricare”, spune Ion Apostol, specialist tehnic, conform Digi24.ro.

Dincolo de infrastructura necesară, este nevoie și ca populația să fie educată, astfel încât să sorteze gunoiul corespunzător.

La nivel european, doar Malta are un nivel de reciclare mai scăzut decât al României.

Alte articole:   Afla mai multe despre pardoseala ideala pentru medii industriale

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate