blog-logo

Tras de mânecă de europeni, Banciu se întâlnește cu Coliban: Brașovul, cel mai poluat aer din România

Tras de mânecă de europeni, Banciu se întâlnește cu Coliban: Brașovul, cel mai poluat aer din România

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ionuț Sorin Banciu, va avea astăzi o întrevedere cu primarul municipiului Brasov, Allen Coliban, în contextul „alertei roșii pentru umanitate” semnalata de recentul raport ONU, dar și din cauza punerii în întârziere a României pentru depășirile de oxizi de azot din orașul Brasov.

Temele vor viza calitatea aerului, managementul deșeurilor, precum si noile politici trasate de Comisia Europeană tuturor statelor membre, politici care urmaresc noi viziuni in managementul orașelor, peste tot in Europa. Reamintim că Coliban a fost, ca parlamentar, membru în Comisia de mediu a Senatului, iar în aproape un an de mandat, nu prea a mișcat nimic în direcția reducerii poluării din Brașov. Menționăm totuși că Coliban va organiza „Forumul Orașelor Verzi” la Brașov, probabil pentru a se da un exemplu de „așa nu”

Alte articole:   Doar două studente au solicitat să se angajeze part-time la cantina Universității Transilvania

Ieri, secretarul de stat Banciu a postat pa pagina sa personală de Facebook problemele care sunt pe aceaste teme.

  • – Orașele din România și Europa sunt într-o urgență a poluanților din aer, care pun în pericol sănătatea populației din marile aglomerări europene.
  • – Agenția Europeană de Mediu a analizat calitatea aerului din 323 de orașe europene. Conform datelor oficiale, Brașovul apare ca unul dintre cele mai poluate orașe din Europa și cel mai poluat din România, fiind plasat pe locul 273 în statistica Agenției Europene de Mediu. În aceeași analiză, Bucureștiul ocupă locul 263, iar Timișoara poziția 267. Statistica a luat în calcul concentrațiile de pulberi numite PM 2,5, particule care au cel mai mare impact negativ asupra sănătății noastre și care provoacă grave probleme pulmonare și cardiace.
  • – Administrațiile locale trebuie să înțeleagă urgența în care ne găsim. Cheia viitorului vieții sănătoase stă în mâinile autorităților locale, care trebuie să vină cu o viziune urbană capabilă să reducă concentrațiile poluanților din aer. Suntem în faza în care Planurile Integrate de Calitate a Aerului trebuie să fie analizate și implementate de toate orașele afectate în această situație.
  • – Subiectul este deja în atenția Comisiei Europene, care a deschis o procedură de infringement împotriva României pe această temă. Însă, dincolo de proceduri sau sancțiuni europene, rămâne problema aerului pe care populația din aceste orașe îl respiră zi de zi. Pentru această cauză, care ne privește pe toți, aerul din orașele României trebuie să fie subiect de dezbatere pentru comunitățile locale împreună cu autoritățile centrale și cu toți cei care au un rol în găsirea soluțiilor. Cred că dacă înțelegem că schimbarea trebuie să fie de la cum ne deplasăm fiecare spre locul de muncă, la cum ne depozităm sau separăm deșeurile acasă și până la cum ne curățăm fiecare arteră din oraș, vom putea să respirăm sănătate, nu boală.
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.