blog-logo

Ministrul de Interne a prezentat Cartea electronică de identitate. Cum arată noul buletin

Ministrul de Interne a prezentat Cartea electronică de identitate. Cum arată noul buletin

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, luni, începerea programului pilot privind emiterea cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect pilot desfăşurat în Cluj-Napoca.

Cartea electronică de identitate a început să fie emisă luni, 2 august, în premieră la Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect pilot, prin care vor fi emise 5.000 de cărţi de identitate cu CIP.

În cadrul evenimentului organizat la Cluj-Napoca, autoritățile au prezentat noul buletin electronic. Astfel, noua carte de identitate cu cip, emisă de luni în România, are dimensiunea unui card bancar și, pe lângă datele care se regăsesc și pe cărțile de identitate clasice, va stoca o amprentă facială și două amprente digitale ale solicitantului.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, cartea electronică de identitate are funcţionalităţi multiple, care vor contribui la reducerea birocraţiei, la flexibilizarea relaţiilor dintre autorităţi şi cetăţeni prin asigurarea unui acces facil la servicii esenţiale, concomitent cu oferirea de garanţii suplimentare de securitate privind protejarea identităţii.

„Cetăţenii trebuie să ştie că un document va înlocui cartea de identitate aflată în circulaţie din anul 1997 în mod treptat, până în august 2031, conform termenelor stabilite prin regulamentul european. De asemenea, cartea electronică de identitate este recunoscută în afara graniţelor ţării”, a spus Bode, potrivit Agerpres.

El a adăugat că acest document facilitează accesul cetăţeanului la servicii publice prin preluarea funcţionalităţii cardului de sănătate şi implementarea unor servicii electronice de tip e-guvernare.

„Totodată, cetăţenii trebuie să ştie că poate fi solicitată de către părinţi sau tutori legali pentru copiii lor, încă de la naştere, cu o valabilitate variabilă, în funcţie de vârsta copilului, cartea electronică de identitate. (…) Aceasta conţine elemente suplimentare de siguranţă şi aceste elemente se datorează noilor tehnologii, ceea ce îi conferă titularului o protecţie suplimentară cu privire la identitatea proprie şi previne într-o mai mare măsură situaţiile de furt de identitate”, a mai spus Bode.

Ministrul a mai precizat că în faza de proiect pilot urmează să fie armonizate toate aspectele ce ţin de implementare, astfel încât în faza de generalizare la nivel naţional infrastructura să fie testată şi să fie eliminate eventualele sincope în funcţionare.

„Un element în plus, care validează utilitatea noului tip de document, îl reprezintă faptul că societatea a suferit schimbări şi au apărut noi cerinţe legate de securitate globală, inclusiv pe palierul asigurării unui control cât mai eficient la trecerea frontierei”, a completat Bode.

El a spus că în circa 18 luni, cărțile de identitate electronice vor fi emise la nivel național.

Alte articole:   Cardurile sociale pot fi folosite şi în Lidl, din 10 august

Costul noului document este de 14 euro, în condițiile în care media UE este de 41 de euro, și se estimează că în acest an vor fi emise aproximativ 5.000 de cărți electronice de identitate.

Cât vor fi valabile noile documente?

  • 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani;
  • 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
  • 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • nelimitat, pentru persoanele mai mari de 70 de ani.

Potrivit autorităților, termenul până la care poate fi înmânată cartea electronică de identitate, este de minim 10 zile, iar la acest termen se adaugă perioada de transport având în vedere că ele se vor produce centralizat la București.

Alte articole:   Festivalul de Film şi Istorii începe, duminică, la Râșnov

Buletinul electronic va putea fi folosit pentru accesarea digitală a diplomelor, a carnetului de conducere și pentru emiterea actelor digitale de stare civilă și va fi o cheie de acces pentru servicii publice din administrația publică, de tip de e-guvernare, și va înlocui cardul de sănătate, a declarat, la Digi24, Cătălin Giulescu, chestor al Direcției pentru Evidența Persoanelor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.