blog-logo

„Fără lacăte pe curtea școlii!“. Liber la sport în curțile a zece unități de învățământ din Brașov

„Fără lacăte pe curtea școlii!“. Liber la sport în curțile a zece unități de învățământ din Brașov

Din această vară, copiii vor avea acces la terenurile de sport din curțile școlilor, în afara orelor de curs.

Consiliul Local a adoptat joi, 29 iulie, Regulamentul-cadru de implementare a proiectului „Fără lacăte pe curtea școlii!”, ce are ca obiect accesul și modul de utilizare a curților și terenurilor de sport în aer liber aflate în administrarea/folosința unităților de învățământ preuniversitar de stat, precum și lista celor 10 școli și licee care au terenuri de sport ce se încadrează în prevederile acestui regulament.

Acest regulament creează cadrul necesar pentru ca toți copiii și elevii din Brașov să poată intra pe terenurile de sport din curțile școlilor în afara programului educațional, astfel încât numărul bazelor sportive la care aceștia au acces să crească semnificativ.

Hotărârea Consiliului Local a fost aprobată în varianta promovată de liberali, care au adus trei amendamente la varianta inițială.

Astfel, Regulamentul de implementare a proiectului „Fără lacăte pe curtea școlii”, a suferit următoaele modificări, prezentate de consilierul local Pamela Diaconu:

1. eliminarea sancționării directorului unității de învățământ preuniversitar de către agenții constatatori ai Poliției Locale cu amendă între 500 -2000 de lei. „Argumentul nostru principal în privința acestei eliminări a constat în faptul că directorii unităților de învățământ sunt reali parteneri în acest proiect, care nu poate fi implementat cu succes fără eforturile constante ale dumnealor și prin urmare, considerăm că trebuie tratați ca atare, nu sancționați. Cred orice eventuală neînțelegere sau abatere de la regulament de către partenerii proiectului, respectiv de către directorii unităților de învățământ, poate fi cu succes evitată printr-un dialog constant și printr-o comunicare autentică cu aceștia, cu atât mai mult cu cât consilierii locali dar și reprezentanții primăriei fac parte din consiliile de administrație ale unităților de învățământ avute în vedere”.

2. eliminarea sancționării părintelui cu amendă între 150 – 800 de lei, în cazul în care un minor cu vârsta de sub 10 ani, intră în curtea școlii neînsoțit de aparținători. „Argumentul nostru privind necesitatea eliminării sancțiunii a fost că, într-un fel, această sancțiune vine în contradicție cu scopul urmărit al proiectului, și prin urmare, în opinia noastră nu poți deschide școlile pentru copii și în același timp să-i sancționezi pe cei sub 10 ani, pentru că vin la joacă în curtea școlii. În acest sens, arătăm că accesul minorilor sub 10 ani fără aparținători trebuie să fie în continuare interzis, însă nu trebuie sancționat prin amendarea părintelui, paznicul/agentul de pază având în continuare îndatorirea de a-i evacua pe acei minori. Am luat această decizie gândindu-ne și la următorul scenariu: este vacanță , un grup de câțiva copii între care și un minor de 9 ani, și restul mai mari de 10 ani, decid să intre în curtea școlii pentru a juca fotbal. Acceptăm amendarea părintelui pentru că minorul de 9 ani s-a lăsat convins de prietenii lui, de a veni la joacă în curtea școlii? Noi, considerăm că nu se impune o astfel de măsură disproporționată în raport cu fapta minorului de sub 10 ani, de a se face «vinovat» doar de faptul că a pătruns în curtea școlii nesupravegheat”.

3. pentru moment, am redus numărul școlilor în care va fi implementat acest proiect față de varianta propusă.Argumentele noastre au fost în sensul că deși proiectul este unul dorit și susținut de noi toți, nu putem ignora aspectele de ordin financiar, iar la acest moment inițiatorul nu a putut prezenta costurile aferente implementării acestui proiect la nivelul celor 24 de școli menționate în varianta de proiect propusă avizării. În plus, nimeni nu poate estima eventualele daune care s-ar putea produce de către persoanele rău intenționate care ar pătrunde în curtea școlilor, de acum deschise. Ne place sau nu, cu toții însă știm, cât de des mobilierul stradal din parcuri/locuri de joacă este vandalizat, aceasta fiind o reală temere manifestată și de către directorii școlilor care se confruntă cu aceste provocări chiar și în acest moment, când curțile școlilor sunt închise. Sunt absolut convisă, că dacă părerile despre acest proiect, atât ale copiilor, părinților și directorilor de școli vor fi unele pozitive și după implementarea proiectului în aceste 10 școli, acest proiect se va implementa și în alte școli din Brașovul nostru fain.”

Cele 10 unități de învățământ incluse în program

  • Școala Gimnazială nr. 3, str. Venus nr. 1;
  • Școala Gimnazială nr. 5, str. Dr. I. Cantacuzino nr. 3;
  • Școala Gimnazială Nr. 8, Str. Verii 2A;
  • Școala Gimnazială Nr. 9 Nicolae Orghidan, corpul A + B, de pe str. Brazilor nr. 18 și Corpul C, de pe str. Prunului nr. 1;
  • Școala Gimnazială Nr. 11 – Str. Busuiocului nr. 1;
  • Școala Gimnazială Nr 14, Corp C, str. Fagurului nr. 1;
  • Școala Gimnazială Nr. 15, str. Mihai Viteazu nr.100;
  • Școala Gimnazială Nr. 31, str. Simeria nr. 5;
  • Colegiul Național Aprily Lajos, str. După Ziduri nr. 3;
  • Liceul Silvic Dr. Nicolae Rucăreanu, str. Minerva nr. 11.
Alte articole:   Psihologii brasoveni- lângă părinți, profesori și elevi

Ce program și ce reguli sunt

Conform regulamentului, pe terenurile de sport se vor desfășura numai activități cu caracter sportiv, obiectivul fiind de a le asigura accesul, în principal, copiilor și adolescenților. În cazul copiilor sub 10 ani, aceștia trebuie să fie însoțiți, în mod obligatoriu, de aparținători (părinți sau bunici).

Programul de acces în curțile și pe terenurile de sport în aer liber este zilnic, în perioada vacanțelor, și doar în weekend, în perioada anului școlar, în intervalul orar 09:00 – 21:00. Programul poate fi restrâns în funcție de anotimp, astfel încât activitățile sportive să se desfășoare în condiții de lumină naturală. În zilele în care au loc cursuri, programul este de la terminarea cursurilor și până la maxim ora 20.00, în funcție și de anotimp.

Alte articole:   Kids Tâmpa U16, prima victorie în Liga Elitelor

Prin regulament se stabilește și modalitatea în care aceste terenuri pot fi utilizate, dar și obligațiile pe care le au cei care le folosesc. Astfel, terenurile de sport din curtea școlii pot fi utilizate numai pentru a practica sporturi conforme cu amenajările, instalațiile specifice și dotările existente.

Le este interzis celor aflați în incinta unităților de învățământ să fumeze, să consume băuturi alcoolice sau substanțe stupefiante, indiferent dacă este vorba despre copii sau părinți, care doar asistă la activități. O altă interdicție se referă la accesul utilizatorilor în curțile școlilor cu automobile, motociclete, motorete, scutere în incinta unităților de învățământ.

De asemenea, cei care distrug echipamentele, dotările sau care aduc prejudicii unităților de învățământ au obligația de a suporta toate cheltuielile de reparații/înlocuire necesare.

Alte articole:   Artă sau „artă” în curtea Bisericii Negre?

În cazul în care cei care utilizează aceste spații nu respectă prevederile regulamentului, vor fi sancționați cu amendă contravențională cuprinsă între 150 și 800 de lei.

În prezent, în cartierele din municipiul Brașov sunt funcționale 36 de terenuri de sport, la care se adaugă 49 de zone cu aparate de fitness și 9 locații de street-workout.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov