blog-logo

România, afectată de un val de căldură extremă. „Domul de căldură” aduce temperaturi de peste 40 grade Celsius

România, afectată de un val de căldură extremă. „Domul de căldură” aduce temperaturi de peste 40 grade Celsius

Un dom de căldură extremă se va abate asupra României și a țărilor din Europa de Est, la finalul lunii iulie și începutul lunii august, iar temperaturile vor depăși 45 de grade, fiind și cu 15 grade mai mare decât normalul perioadei.

Ultimele zile ale lunii iulie și primele din august vor aduce cel mai intens val de căldură din vara lui 2021 de până acum. Temperaturile urmează să depășească 40 de grade Celsius în unele zone, ajungând chiar la 45 de grade în Grecia, în acest weekend, conform severe-weather.eu. În acest context, riscul de erupere a incendiilor de pădure va crește semnificativ în regiunea mediteraneană și în peninsula balcanică, relatează Digi 24.

Alte articole:   Consiliul Local Brașov a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei grădinițe cu program prelungit în Noua

Tiparul de vreme din Europa din această săptămână este un exemplu de manual de cum mișcarea orizontală a aerului aduce un val de căldură intens. Un dom de căldură se formează în părțile de sud-est ale Europei cu o perioadă extinsă de căldură extremă.

Domul de căldură este termenul meteorologic pentru fenomenul în care o masă de aer cald rămâne suspendată deasupra unei regiuni acționând ca o oală sub presiune. Acum câteva săptămâni, un fenomen similar s-a produs în zona nord-vestului Canadei și Statelor Unite.

Pe parcursul următoarelor zile, temperaturile vor crește cu rapiditate și vor atinge maximul. Părți ale Europei centrale și peninsulei balcanice vor trece prin temperaturi cu 10-15 grade mai ridicate decât normalul.

Alte articole:   Aeroportul Brașov, sfințit de ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului

Valorile de temperatură de la amiază vor atinge deci, în jur de 40-42 de grade, iar cele mai afectate zone vor fi câmpiile și văile. Părți ale sudului Italiei, Albaniei, Greciei, Macedoniei, Serbiei, Bulgariei, României și vestului Turciei se vor „coace” la temperaturi între 39 și 43 de grade.

Spre sfârșitul săptămânii, valul de căldură își va atinge vârful și va aduce cele mai ridicate temperaturi în unele zone. Dup-amiezele vor fi chiar mai fierbinți și mai uscate. Ziua de luni, 2 august, va fi cea mai fierbinte zi a acestui an pentru zona Balcanilor de sud.

Sursa: Digi24.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.