blog-logo

ANSVSA: Sfaturi pentru cumpărarea alimentelor, păstrarea și prepararea lor în perioadele caniculare

ANSVSA: Sfaturi pentru cumpărarea alimentelor, păstrarea și prepararea lor în perioadele caniculare

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă intoxicațiile alimentare, mai frecvente în perioadă de caniculă.

ANSVSA recomandă populației să acorde atenție atenție locurilor de unde cumpără alimentele, precum și modului în care păstrează sau prepară alimentele în perioadele caniculare sau cu temperaturi ridicate, pentru a evitat toxiinfecțiile alimentare.

Astfel, la achiziționarea și depozitarea alimentelor, consumatorilor li se recomandă:

  • Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care au fost obținute în unități autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din ANSVSA, sunt controlate sanitar şi sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;
  • Să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.), cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate;
  • Să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate)
  • Să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele care necesită păstrare la rece;
  • Să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării – să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care au mucegai pe suprafaţă;
  • Să nu cumpere produse care poartă indicaţiile “păstraţi la frigider”, “păstraţi la rece” sau “păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare.
  • Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie puse la frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18˚C;
  • Să ambaleze separat alimentele care urmează să fie depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
  • Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;
  • Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
  • Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
  • Să spele bine fructele şi legumele înainte de a le pune în frigider şi înainte de a le consuma.
Alte articole:   Kids Tâmpa U16, prima victorie în Liga Elitelor

ANSVSA prin Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene va efectua controale pentru respectarea normelor privind siguranța alimentelor, și va verifica în special următoarele:

  • Expunerea la vânzare a produselor alimentare şi în special a produselor de origine animală care trebuie să se realizeze în locuri sau spaţii care asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare;
  • Condiţiile de manipulare, depozitare şi transport al produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne proaspătă, carne tocată şi carne preparată, produse din carne,peşte, ouă, lapte şi produse din lapte);
  • Condiţiile de recepţionare, manipulare, depozitare şi procesare a produselor de origine animală în unităţi care se adresează categoriilor vulnerabile ale populaţiei (spitale, grădiniţe, creşe, cămine de bătrâni, centre sociale de plasament) şi care se adresează unui număr mare de consumatori (cantine, restaurante, catering, tabere pentru copii);
  • Depozitarea ambalajelor destinate produselor alimentare şi în special a recipientelor în care se livrează/serveşte mâncarea gătită către consumatorii finali;
  • Eliminarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman din unităţile din sectorul alimentar şi în special din unităţile de alimentaţie publică;
  • Asigurarea temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în timpul producţiei, depozitării, transportului şi expunerii la comercializare;
  • Măsurile privind reţinerea oficială, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării;
  • Interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care „nu sunt inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar”, se precizează în comunicatul ANSVSA.
Alte articole:   Psihologii brasoveni- lângă părinți, profesori și elevi

Cetățenii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor la Call Center-ul 0800 826 787.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov