blog-logo

Ministrul Sănătăţii propune recompense pentru vaccinaţi şi restricţii pentru cei nevaccinați

Ministrul Sănătăţii propune recompense pentru vaccinaţi şi restricţii pentru cei nevaccinați

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat marţi că a propus, în şedinţa coaliţiei de guvernare, un set de măsuri de accelerare a campaniei de vaccinare anti-COVID, cum ar fi de recompensă pentru cei care se vaccinează şi restrictive pentru cei care nu au făcut nevaccinul.

Printre măsurile dorite de ministru s-ar număra testarea obligatorie a personalului medico-sanitar nevaccinat şi acces limitat în weekend în zonele neesenţiale.

Ministrul Mihăilă a precizat că aceste măsuri urmează să fie discutate cu premierul şi cu membrii Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare, relatează Agerpres.

„Am participat la şedinţa coaliţiei cu scopul de a propune partenerilor de coaliţie o serie de măsuri legate de accelerarea campaniei de vaccinare. Este vorba atât de măsuri de recompensă pentru cei care s-au vaccinat sau se vor vaccina de acum înainte, precum şi de măsuri restrictive pentru persoanele nevaccinate. Trebuie să menţionez că a fost o discuţie de principiu, urmând ca, ulterior, pentru aplicabilitatea acestor măsuri să cerem acordul partenerilor din Guvern, al premierului şi al membrilor Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare. Este vorba de anumite măsuri de recompensă pentru cei care se vaccinează de acum înainte de tipul bonurilor valorice, rămâne să vedem cum le operaţionalizăm, dar şi anumite loterii, cu premii pentru toţi cei care s-au vaccinat de la începutul campaniei şi până acum”, a declarat Ioana Mihăilă, după şedinţa coaliţiei.

Ministrul a adăugat că partea tehnică urmează să fie stabilită în Guvern după ce va fi obţinut şi acordul premierului.

„Vorbim de două ipoteze de lucru legate de restricţii. Sunt, pe de o parte: o propunere legislativă pentru personalul medico-sanitar, propunere care a mai fost discutată anterior, şi anume obligativitatea testării pentru personalul medico-sanitar nevaccinat şi va merge ca propunere de lege în funcţie de decizia şi ce recomandări ne vin de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi, de asemenea, în funcţie de nivelul de incidenţă. Costurile nu sunt suportate de sistemul public. A doua măsură restrictivă este legată de accesul persoanelor nevaccinate în weekend în spaţiile publice neesenţiale”, a declarat Mihăilă, potrivit căreia costul testării va fi suportat de cadrele medicale.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că modul de operaţionalizare urmează să fie detaliat.

„Unele vor intra în vigoare în funcţie de incidenţa de la nivelul unei localităţi şi o să discutăm şi cu CNSU, DSU şi INSP pentru a stabili aceste praguri de incidenţă, unele, cum sunt aceste măsuri care se adresează personalului medico-sanitar, trebuie adoptate în Parlament”, a menţionat Ioana Mihăilă.

Aceasta a mai subliniat că, autoritățile au solicitat săptămâna trecută, şi au început să centralizeze situaţia personalului medical legată de stadiul vaccinării, de la unităţile sanitare publice. Ministrul a spus că potrivit unor date parţiale, în Bucureşti, rata vaccinării personalului medico-sanitar este între 50% şi 60% şi de 85% în rândul medicilor.

Alte articole:   Campanie de colectare a deșeurilor electrice la Râșnov. Tombolă cu premii

Restricţiile ar putea fi reintroduse dacă cresc cazurile de COVID-19

Ioana Mihăilă susţine că restricţiile ar putea fi reintroduse din cauza creşterii numărului de noi cazuri de COVID- 19.

„Măsurile care se aplică de la 1 august, spre deosebire de ce s-a întâmplat până acum, au legătură strictă cu incidența, în sensul că: dacă incidența crește, este 2 la mie, se revine la măsurile din 1 iulie, iar dacă crește peste 3 la mie se revine la măsurile din 1 iunie”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Ea a precizat că măsurile de relaxare sunt condiţionate de testare, vaccinare şi de purtarea măştii de protecţie în spaţiile închise.

Alte articole:   Taxa pentru plăcuțele de înmatriculare poate fi plătită prin ghiseul.ro, fără autentificare

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov