blog-logo

Studiile necesare finalizării Aeroportului Internațional Braşov-Ghimbav!

Studiile necesare finalizării Aeroportului Internațional Braşov-Ghimbav!

Implementarea proiectului Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav presupune implicarea unui număr semnificativ de instituţii, a căror contribuţie este esenţială pentru funcţionarea şi certificarea aeroportului.

Pe parcursul derulării proiectului a fost necesară întocmirea mai multor studii menite să identifice potenţiale situaţii de risc şi să stabilească măsurile corespunzătoare eliminării sau diminuării acestora, după cum explică Alexandru Anghel, directorul Direcţiei Implementare AIBG din cadrul Consiliului Judeţean Braşov.

Toate studiile importante au fost finalizate, majoritatea fiind necesare în etapele de proiectare a anumitor componente ale aeroportului. Finanţarea realizării lor a fost asigurată din bugetul Judeţului Braşov.


Studiul de coexistenţă cu reţelele electrice

Unul dintre cele mai laborioase studii a fost cel de coexistenţă a Aeroportului Internaţional Braşov cu reţelele de înaltă şi de joasă tensiune ale Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA. Studiul a pus în evidenţă modul în care aeroportul şi reţelele aeriene de transport pot exista împreună, cu respectarea restricţiilor specifice fiecărei entităţi.

În urma acestui studiu au fost identificaţi stâlpii de înaltă tensiune care trebuie balizaţi cu lumini pe timp de noapte, precum şi o serie de stâlpi de joasă tensiune pentru care este necesară balizarea pe timp de zi. Aceasta se realizează prin marcarea lor cu o vopsea specială. De asemenea, o serie de stâlpi ce au fost identificaţi ca obstacole a fost necesar să fie dezafectaţi.

Alte articole:   Rata şomajului în județul Brașov s-a stabilizat la un nivel scăzut

Potrivit informaţiilor comunicate de reprezentanţii Transelectrica, balizajul de zi pe traseul liniei de transport al energiei electrice de înaltă tensiune LEA 400 kV Bradu – Braşov a fost finalizat. Balizele de noapte au fost primite, montarea lor fiind în curs de desfăşurare, astfel că balizajul de noapte va fi finalizat până la sfârşitul acestei luni.


Studiul de obstacolare
Studiul de obstacolare, întocmit cu ajutorul specialiştilor în măsurători topografice, a pus în evidenţă obstacolele aflate pe o rază de 45 km în jurul aeroportului, ce pot influenţa atât funcţionarea echipamentelor de radionavigaţie, cât şi suprafeţele de siguranţă necesare executării operaţiunilor de zbor.
Pe baza acestui studiu au fost identificate obstacolele care necesită marcare şi balizare pe timp de zi şi pe timp de noapte, şi care trebuie luate în calcul la proiectarea procedurilor de zbor.

Studii necesare comunicaţiilor pe aeroport
Studiul de propagare a semnalului a fost realizat cu scopul analizării modului cum se transmit undele radio în zona aeroportului, pentru a identifica tipul şi amplasarea echipamentelor necesare comunicaţiilor sol-aer şi sol-sol.

Alte articole:   Cîțu: Salariul minim ar putea crește până la finalul anului

Amplasarea echipamentelor de radionavigaţie necesare asigurării serviciilor de dirijare a traficului pe Aeroportul Internaţional Braşov a făcut obiectul unor studii care au fost realizate în faza elaborării Studiului de Fezabilitate pentru echipamentele de radionavigaţie. În urma concluziilor acestora, a fost identificată poziţionarea echipamentului VORDME, în aşa fel încât să asigure comunicarea semnalului către aeronavele în zbor.

Două studii de mediu
Studiul de viaţă salbatică, elaborat cu sprijinul specialiştilor în domeniu, a avut rolul de a identifica prezenţa păsărilor şi a animalelor în perimetrul aeroportului, ştiut fiind faptul că evenimentele de tip „bird strike” determină reţinerea la sol a multor aeronave şi au o incidenţă tot mai ridicată în ultimul timp.

În ceea ce priveşte studiul climatologic, realizat pentru o perioadă de 15 ani de către specialiştii în meteorologie de la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, acesta a fost elaborat cu scopul de a transmite companiilor aeriene datele esenţiale cu privire la vizibilitatea atmosferică, precum şi informaţiile referitoare la fenomenele meteorologice care se manifestă în arealul aeroportuar, pe parcursul întregului an şi pe durata unei zile.

Alte articole:   Baloo de România: Imagini amuzante cu un urs, surprinse în Parcul Național Piatra Craiului

Este important de subliniat faptul că implementarea proiectului Aeroportului Internaţional Braşov reprezintă un demers extrem de complex şi laborios, realizat pe multiple planuri, cu sprijinul şi implicarea foarte multor instituţii, atât publice, cât şi private. Dezvoltarea şi funcţionalizarea Aeroportului nu înseamnă doar lucrări de proiectare şi construcţie, ci şi o serie de studii pentru realizarea cărora am beneficiat de expertiza celor mai buni specialişti. Doresc să menţionez colaborarea deosebită pe care am avut-o cu instituţiile de învăţământ superior din Braşov, Academia Forţelor Aeriene «Henri Coandă» şi Universitatea Transilvania, care ne-au consiliat în anumite aspecte şi ne-au ajutat să realizăm anumite studii fără de care proiectul AIBG nu poate fi dus la bun sfârşit. Le mulţumesc domnilor rectori pentru solicitudinea cu care au răspuns tuturor cerinţelor noastre şi sperăm să colaborăm la fel de bine şi pe mai departe”, susţine preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!
  1. Cand nu avem cu sa ne mai laudam,scoatem la lumina studiile…in locul acestor permanente tactici de manipulare ar fi mai onest daca ni s-ar spune cinstit si corect cand vor fi finalizate si receptionate balizajul si benzile pistei,lucrari care ar fi trebuit sa fie realizate pana la data de 31.12.2020;de asemenea,ar fi interesant de stiut de ce firma BogArt incaseaza pentru numai 7 obiective de realizat cu aproximativ 3,25 milioane Lei in plus fata de cat ar fi incasat firma Constructii Sibiu pentru 9 obiective ;

    Reply
  2. Vestea nu mai are cu ce sa iasa in fata. Nu mai are alte realizari decat niste studii care trebuiau deja sa fie gata. In campanie spunea ca aeroportul va fi functional in vara acestui an. Acum vine si ne spune ca aeroportul este un „demers extrem de complex şi laborios”. Oare cand si-a dat seama de acest lucru?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov