blog-logo

Andrei Baciu: Tulpina Delta nu este încă dominantă în România, dar se va intensifica și la noi inevitabil

Andrei Baciu: Tulpina Delta nu este încă dominantă în România, dar se va intensifica și la noi inevitabil

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății a vorbit, luni seara, la Digi 24 depre tulpina Delta, și a afirmat că acesta nu este dominantă în România în prezent, însă se va intensifica „cel mai probabil” și la noi.

Tulpina Delta, care a devenit dominantă în cel puțin 19 țări din Europa, se va intensifica și la noi, inevitabil a spus secretar de stat în Ministerul Sănătății, care a avertizat că am putea să ajungem la 1.500 de cazuri pe zi spre sfârșitul lunii septembrie.

„Cifrele bilanțului epidemiologic din România arată o tendință de creștere.  Media numărului de cazuri pozitive pe ultimele șapte zile a depășit 100. Nu am mai atins acest plafon de la mijlocul lunii iunie, când era un trend descrescător. Procentul de teste pozitive din totalul de teste efectuate – duminică eram la 0,54 la sută, luni suntem la 0,74 la sută, probabil în zilele următoare vom ajunge la procentul de 1 la sută teste pozitive din testele efectuate. Nu am mai atins acest procent tot așa, de la începutul lunii iunie, când eram pe un trend descendent”, a arătat Andrei Baciu.

Întrebat dacă la final de septembrie numărul cazurilor va ajunge din nou la peste 1.000 de cazuri, Andrei Baciu a răspuns:

„Acest scenariu este dat de caracteristicile unei tulpini cu 50% mai contagioasă decât tulpina inițială, lucru care este valabil pentru tulpina delta. Până în acest moment trendul se încadrează în acest al patrulea scenariu de unde și posibilitatea de a avea pe baza acestei predicții undeva la peste 1.000-1.500 de cazuri pe zi la vârful acestui val patru, care poate să vină la sfârșitul lunii septembrie. (…) Încă nu este dominantă tulpina Delta, în continuare avem celelalte tulpini care domină (…), însă vedem că sunt cel puţin 19 ţări la nivel european unde a devenit dominant. (…) Se va intensifica şi la noi, inevitabil”, a explicat Baciu, luni seară, la Digi 24.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, oamenii călătoresc, e perioada concediilor, astfel că numărul de cazuri crește.

“Toate aceste lucruri vin în contextul a ceea ce ni s-a transmis de la nivel european și ceea ce vedem că se întâmplă: există acest val 4 în Uniunea Europeană, în regiune, determinat de această tulpină Delta, care este mai contagioasă, se transmite mai ușor de la o persoană la alta și evident că nu este restricționat de bariere georgrafice, fizice sau logistice, cu atât mai mult cu cât oamenii interacționează mult mai mult în aceste momente. Călătorind, intri în contact cu oameni care vin din zone unde există o problemă epidemiologică reală, cum este spre exemplu în Spania, Portugalia”, a completat secretarul de stat.

Baciu a menţionat că o analiză realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) arată că la categoria de vârstă 20-39 de ani este cea mai mare creştere a numărului de cazuri de la o săptămână la alta, faţă de acum două săptămâni fiind înregistrată o creştere de 139 la sută.

Alte articole:   Majoritatea elevilor din județul Brașov sunt testați de COVID-19 acasă, de către părinți

Colegii de la INSP au făcut această analiză, iar până în momentul de faţă trendul situaţiei epidemiologice se încadrează în cel de-al patrulea scenariu, care este dat de caracteristicile unei tulpini cu 50% mai contagioase decât tulpina iniţială, lucru care este valabil pentru tulpina Delta. Până în acest moment, trendul se încadrează în acest al patrulea scenariu, de unde şi posibilitatea de a avea, pe baza acestei predicţii, undeva la peste o mie, chiar 1.500 de cazuri pe zi, la vârful acestui val 4, care poate să vină undeva spre sfârşitul lunii septembrie„, a afirmat Baciu, menţionând însă că sunt mai multe variabile de care se ţine cont.

Alte articole:   FOTO Trei brățări dacice din argint, descoperite la Brașov

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate