blog-logo

Brașoveanca Bianca Seitz ne prezintă tehnica quilling-ului (filigranul de hârtie), o formă de artă venită din Egiptul Antic

Brașoveanca Bianca Seitz ne prezintă tehnica quilling-ului (filigranul de hârtie), o formă de artă venită din Egiptul Antic

Mediul online a devenit în perioada crizei sanitare un fel de a doua casă pentru artiști din lumea întreagă. La un click distanță poți admira arta celor talentați, doar să avem răbdare să îi căutăm, îi vom găși cu siguranță. De mai bine de un an, în mediul online am întâlnit foarte mulți oameni talentați și pasionați în ceea ce fac. Este o bucurie să îi cunoaștem, să îi prezentăm și să descoperim ce lucruri minunate realizează.

Cu puțin timp în urmă, am întâlnit-o pe Bianca Seitz, și am descoperit o poveste frumoasă, povestea artistului din spatele obiectelor create.

Am rugat-o să se prezinte:

“Sunt brasoveancă, născută în toamna anului 1967 și crescută în Brașov, căsătorită cu un sas frumos și talentat. Tot în Brașov am divorțat de sasul meu, păstrându-i însă numele și amintirea, tot ceea ce a mai rămas de pe urma căsniciei noastre, acesta decedând în anul 2014.

La noi în familie mereu s-a lucrat, bunica maternă și mama, îmi amintesc copil fiind, foloseau fiecare oră liberă lucrând fie cruciulițe, goblen, brodând, tricotând sau croșetând, meșteșuguri pe care mi le-au transmis și mie, astfel că atunci când am mai crescut și am putut lucra, casa noastră arăta ca o șezătoare, la care se alătura și tata cateodată cu a lui metaloplastie.

La bunica mea am găsit și o suveică ciudată pe care m-am întrebat mereu la ce o folosea.

Bunica mea la 29 ani, a ales să locuiască la oraș mai degrabă, dar nu a uitat ce a învățat acasă.

Mai târziu, participând la un curs de dantelă cu suveica ținut de un maestru japonez în Brașov, am înțeles că bunica știa și așa ceva să facă, că pe vremea ei (născută în 1899, la Tălmăcel în județul Sibiu) fetele învățau de timpuriu tot ce trebuiau să știe pentru a “ține o casă” și am găsit chiar un guler din dantelă făcută de ea cu suveica aceea. Pe lângă toate acestea mai și torcea din când în când, făcându-ne să râdem pe noi cei mici din familie, căci ni se părea coborâtă din povestile lui Creangă iar imaginea nu se potrivea deloc cu apartamentul nostru de bloc !

Dovezi ale măiestriei bunicii și mamei am tot găsit de-a lungul timpului acasă, lucruri care vor dăinui mereu căci ele două nu mai sunt.

Când s-a pensionat, tata a devenit membru permanent al șezătorii noastre.

Tata lucra ceva diferit, niste așa-zise peretare făcute printr-o tehnică germană numita Knüpfen (ger. – a înnoda) care a continuat a fi hobby-ul lui pentru următorii 25 ani.

Caligrafia de vremuri

Crescusem, m-am căsătorit, nu mai lucram nimic. Cusutul, tricotatul ori brodatul nu-mi rămăseseră la inimă, îmi căutam meștesugul. L-am găsit într-o zi când am văzut pe o bucată de lemn două flori roșii din hârtie. Mi s-au părut deosebite și am decretat că trebuie să aflu cum sunt făcute, dacă materia primă poate fi procurată la noi, precum și ustensilele de lucru și mai ales cum se cheamă.

Quilling  este numele, sau filigranul de hârtie este o formă de artă provenita din Egiptul Antic, se crede, ce implică utilizarea de benzi de hârtie care sunt rulate, modelate și lipite împreună pentru a crea modele florale decorative pentru felicitări, ouă, etc. Există tehnici avansate și hârtie de diferite dimensiuni care sunt folosite pentru a crea miniaturi 3D, artă abstractă, flori și portrete printre multe alte lucruri. Astăzi, quilling-ul este în plin avânt și poate fi găsit în galeriile de artă din Europa și Statele Unite, fiind o artă care se practică în întreaga lume.

De aici pornind, creativitatea mea a înflorit, am început să folosesc si alte materiale ca pasta polimerică (gen FIMO), pâslă, sfoară, și mi-am făcut propria pastă papermache.

Deși a început și continuă să fie o activitate extraprofesională, lucrul de mână sau handmade-ul, denumirea lui împrumutată, îmi aduce mare bucurie, este deconectarea supremă după o zi de muncă solicitantă, răbdarea mea este la alte cote acum și nu in ultimul rând, îi bucură și pe alții, cei care aleg un obiect făcut de mine. „

Care au fost primele lucrări realizate?

Bianca: Prima lucrare am făcut-o cam la o lună după ce am hotărât că trebuie să mă apuc de quilling. Mi-am cumpărat un laptop și am început să caut online orice informație folositoare (despre ustensile, hârtie, cărți cu modele, tutoriale pentru dobândirea tehnicii etc). Am învățat drumul până la magazinele care asigură materia prima și m-am apucat de rulat fâșii colorate de hârtie. A ieșit ceva… și am fost tare mândră. Apoi următoarea.

Alte articole:   Emiterea cărții de identitate cu CIP ar putea întârzia. Care este motivul

Care a fost prima lucrare monetizată?

Bianca: Primele mele cliente au fost colegele de serviciu. Ele au fost martore la nașterea pasiunii mele, m-au încurajat și susținut până în ziua de azi.

Floarea albă cu petale dantelate și boboci roșii (în mod evident, m-am concentrat mai mult pe model decât pe botanică) a fost prima vândută, model din care am făcut apoi mai multe variațiuni la cerere.

Clientul handmade nu este unul obișnuit, apreciază creația și își dorește să aibă lucruri deloc comune. Eu odată ce mi-am definit cât de cât stilul – amprenta cum i se mai spune, am pornit un blog unde am postat periodic tot ce ceea ce lucram. Cel mai important client al meu de acolo „mi se trage”. Amprentat și fidelizat, îmi aduce o bucurie în plus, mă bucur de bucuria lui, de emoția cu care îmi povestește de reacțiile lui la deschiderea coletului trimis de mine. Ce găsește înăuntru este întotdeauna o surpriză pentru el fiindcă, dacă la început alegea din modele expuse pe blog, a căpătat încredere apoi și s-a lăsat surprins, dându-mi mână liberă la alegerea modelului.

Alte articole:   Kids Tâmpa Brașov, primul meci din istorie in Cupa României

Pe unde în lume au ajuns lucrările tale?

Bianca: Germania este singura țară în care am trimis lucrări de-ale mele până acum. Este posibil că unele lucrări să fi ajuns și în alte părți prin cei care le-au achiziționat, dar asta n-o pot ști.

Îți poți imagina acum micul tău univers fără această pasiune pentru lucru manual?

Bianca: Sunt o norocoasă pentru că printre  multele responsabilități și probleme care ne iau cu asalt în fiecare zi, eu am găsit acea activitate la care să revin cu drag și entuziasm de fiecare dată,  modalitatea mea de a evada din rutină cotidiană care mă va însoți toată viață. Nu cred că va putea fi altfel.

Alte articole:   Vaccinarea anti-COVID cu a treia doză ar putea începe în septembrie. Ce categorii de persoane sunt vizate

La noi se spune popular „dau un bănuț pentru gândul tău”, care sunt gândurile și sentimentele atunci când lucrezi?

Bianca: Sunt pasionată de muzică, copil fiind am cântat la vioară. Nu mi-a plăcut, însă mama, cunoscând talentul meu la muzică cred că mă vedea evoluând pe scenă. După 4 ani am reușit cumva să mă eliberez de vioara care nu mă asculta și m-am bucurat când am văzut-o plecând de la mine. Însă am aflat că atunci când combin muzica și hobby-ul meu creativ, totul merge strună, astfel încât îmi pare rău că ziua are doar 24 de ore. Tot ce s-a întâmplat în ziua respectivă este uitat și trăiesc intens bucuria practicării lui.

Prin această pasiune, te simți mai aproape de cei dragi ție care nu mai sunt acum printre noi?

Bianca: Chiar dacă nu lucrez același gen de lucru de mâna, simt că talentul moștenit pe linia maternă merge mai departe.

Care este culoarea ta preferată și cât de des se regăsește în creațiile tale?

Bianca: Îmi plac toate culorile, pentru mine viața este foarte colorată, dar dintre toate verdele mă bucură cel mai mult, este culoarea naturii și se regăsește în mai toate lucrările mele.

Iar la final, o întrebare, ai vreun regret legat de această activitate?

Bianca: Poate doar faptul că nu mi-am descoperit-o mai repede.

Mulțumim Bianca!

Lucrarile artistei se pot vedea AICI

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.