blog-logo

Scade cota de TVA pentru încălzirea locuinței. Cu cât vom plăti mai puțin din ianuarie 2022

Scade cota de TVA pentru încălzirea locuinței. Cu cât vom plăti mai puțin din ianuarie 2022

De anul viitor, cei care sunt încă racordați la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic vor benficia de reducerea cotei taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru energia termică.

TVA-ul la energia termică furnizată în sistem centralizat va scădea de la 19% la 5%, prevede Legea nr. 196/2021 publicată în 13 iulie în Monitorul Oficial, potrivit avocatnet.ro. Noua lege ar trebui să intre în vigoare în ianuarie anul viitor, dacă legiuitorul nu amână aplicarea sa până atunci.

Legea nr. 196/2021 prevede o serie de modificări legate de sistemul de producere și furnizare a căldurii în sistem centralizat. Printre altele, aceasta prevede și reducerea cotei de TVA aplicate livrării energiei termice pentru populație.

Alte articole:   Circulați în siguranță! Campanie de prevenire a accidentelor de circulație în care sunt implicați bicicliști, conducători de trotinete/trotinere electrice, mopede, motociclete

Mai exact, energiei termice ar urma să i se aplice cota redusă de TVA de 5%, iar modificarea va intra în vigoare în Codul fiscal în termen de 6 luni calculate de la momentul publicării Legii 196 în Monitor – mai exact, din 13 ianuarie 2022. În acest moment, energia termică se taxează cu 19% (cota standard a TVA), ceea ce înseamnă că TVA-ul pentru aceasta va scădea cu 14%.

Sistarea agentului termic, interzisă

În plus, noua lege introduce obligația pentru producătorii de energie termică de a furniza, pe toată perioada iernii, căldură populației.

Acest lucru ar trebui să elimine sincopele apărute în anii trecuți în furnizarea de energie termică către populație, prcizează avocatnet.ro.

„Producătorii/furnizorii agentului termic au obligația să asigure furnizarea agentului termic conform contractelor încheiate cu autoritățile administrației publice locale. Se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece, definită conform prevederilor legale, de către producătorii și/sau furnizorii de agent termic primar, precum și sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară”, se precizează în  lege.

Aceste modificări ar urma să în vigoare la 6 luni de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Alte articole:   Întreruperi programate de curent în Predeal și Făgăraș

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.