blog-logo

Fascinația reconstituirilor istorice. Truda din spatele acestor evenimente, povestite de Ludovic Gherghel – Ordinul Cavalerilor Cetăților Bârsei

Fascinația reconstituirilor istorice. Truda din spatele acestor evenimente, povestite de Ludovic Gherghel – Ordinul Cavalerilor Cetăților Bârsei

Știați că există brașoveni care au ca hobby reconstituirile istorice? Acest tip de activități au o istorie lungă. Romanii, obișnuiau să reproducă în amfiteatre unele bătălii devenite faimoase, le reproduceau sub forma unor spectacole publice, un fel de lecție de istorie vie. Mai târziu, în Evul Mediu, turnirurile reconstituiau teme istorice din Antichitate. Acest tip de activități se regăsesc în toate colțurile lumii.

Reconstituirea unor secvențe din Războiul Civil American în anul 1961 a dat startul și în America la astfel de activități, ajungând foarte populare. Au devenit adevărate industrii de la vestimentație la ore de actorie pentru a intra în spiritul acelor vremuri.

Dar cine sunt acești oameni cu acest hobby? Sunt oameni pasionați de istorie, mai exact de anumite perioade de timp, ei alegându-și o anumită perioada, delimitată de un secol, maxim două, studiază temeinic istoria și stilul de viață al oamenilor acelor timpuri, de la îmbrăcăminte, până la mod de viață, de trai, la mâncare, la organizarea activităților. Sunt oameni de toate vârstele, de la copii la adulți, de diverse profesii în viața de zi cu zi: studenți, elevi, avocați, muncitori, profesori, constructori, militari sau chiar istorici, dar pe toți îi leagă acest hobby.

Cu mulți ani în urmă am avut ocazia de a urmări o reconstituire istorică pe dealul Straja la Cetățuie. Am fost fascinată de echipamentele “actorilor”, de vestimentație, de armamentul pe care îl aveau: spade, scuturi, coifuri, armuri, zale, mănuși din piele. Curiozitatea m-a determinat să îi cunosc.

Acest interviu este primul dintr-o serie de interviuri în care mi-am propus să îi prezint pe acești tineri, să le prezint pasiunile, cunoștințele și dăruirea de care dau dovadă membrii Ordinului Cavalerii Cetăților Bârsei.

Vă invit să urmăriți un interviu cu Ludovic Gherghel, un tânăr brașovean de 35 de ani, membru al Ordinului Cavalerii Cetăților Bârsei, cu pasiune pentru reconstituirile istorice, pentru aducerea în atenția publicului larg a diferitelor tehnici și meșteșuguri practicate în vechime, a obiceiurilor si a bucatelor acelor vremuri.

Cu o vechime în activitatea reconstituirilor istorice de aproape 15 ani, ne povestește cu foarte multă modestie despre realizările lui.

De la vestimentația pe care o poartă, până la accesorii și încălțăminte toate sunt realizate integral manual de el sau de colegii lui de asociație.

A participat alături de CCB, atât în țară cât și în străinătate, la multe festivaluri de profil. Aceste activități au fost restrânse și multe anulate în această perioadă,  în acest an în județul Brașov nu vom putea vedea un astfel de festival. Ludovic vă invită să îi vedeți, pe el și pe colegii lui, în cetatea Sucevei unde în luna august va avea loc un festival istoric la care au fost invitați să participe.

Alte articole:   Investiții de miliarde de euro în infrastructura feroviară din județul Brașov

Care este pasiunea ta?

Ludovic: Pasiunea mea cea mai mare este reconstituirea medievală antică pe mai multe secole, perioada preferată  este de secol IX-X vikingi. În grupul din care fac parte se regăsesc și alte secole, secolul XII,XII,XIV. O perioada pentru care se găsește puțin mai greu documentație.

Când a pornit această pasiune? Când ai luat contact cu astel de grupuri?

Ludovic: La început am văzut câteva festivaluri la noi pe Cetate, apoi din întâmplare am mers pe aleea de sub Tâmpa și am întâlnit un băiat care trăgea cu arcul,îmbrăcat medieval, mi-a plăcut foarte mult, și așa am ajus să îmi doresc să cunosc mai mute despre această activitate. Am început să facem activități împreună și să învăț tehnicile medievale de luptă.

Este greu să tragi cu arcul?

Ludovic: Depinde, trebuie să ai precizie, forță, eliberat de energii negative, să ai concentrare maximă pe ceea ce vrei să ochesti.

Trebuie să ai conexiunea cu universul întreg ca să poți ținti bine cu arcul

Spune-ne câteva cuvinte despre perioada ta preferată în reconstituiri.

Ludovic: Secolul meu este IX-X Norvegia, pe vikingi, acolo fiind foarte frig foloseau haine din lână, piele, totul era prelucrat de ei, totul manual. Este destul de greu de a găsi informații legate de acea perioadă, dar învățăm de la festivalurile din țară si din străinătate. Oricum, noi ne confecționăm tot ce vezi, hainele noi le croim, le coasem.

Ce anume îți confecționezi singur?

Ludovic: Singur îmi pot confecționa mănușile de protecție, din piele mai subțire, sau mai groasă, cusută cu ață de în adecvată. Mănușile de protecție te ajută să te protejezi de loviturile peste mâna din timpul bătăliilor, bătălii pe care noi le realizăm pentru a prezenta oamenilor în cadrul festivalurilor. Se mai întâmplă să ne mai și accidentăm în timpul acestor reconstituiri, iar astfel de protecții ne ajută. Alte echipamente pe care mi le realizez singur: cămășile de zale, apărători din metal, armuri din piele și zale, depinde fiecare ce își dorește. Eu mi-am confectionat singur și o cămașă de zale, cămașă care poate ajunge și la 10 kg. Cămașă se încinge la brâu cu o curea pentru a prelua o parte din greutatea de pe umeri. Greutatea e echilibrată astfel ca să nu obosești foarte tare în timpul activităților. 

Alte articole:   Biciclist accidentat de un camion pe DN1

Zalele le confecționezi singur?

Ludovic: Da, zalele le fac bucată de bucată singur, dintr-o sârmă care se bobineaza apoi se taie și se împletesc una cu altă.

Unde ai învățat să confecționezi zale?

Ludovic: Am învățat la festivaluri cum se realizeaza, am învățat de la alți participanți, meseria se fură așa cum se spune, trebuie răbdare și timp. Am lucrat singur și haine, cămașa este din in și este cusută de mâna, broderii făcute într-un fel de război, aceste broderii se coș de cămașă, am o glugă care protejează de ploaie, este din lână, cusută de mână, se realizează după un anumit tipar,sunt două pătrate cusute unul de altul, plus gluga din spate, și fiind de lână nu lasă apa de ploaie de treacă. Lână este un material care protejează foarte bine și ține de cald.

Despre culorile acelor vremuri? Oamenii, în acea vreme purtau culori închise: vișiniu, albastru închis, roșu închis, cordoane țesute în tehnica țesutului cu tabletele, existau și brâuri mai mari. În funcție de rangul pe care îl aveau și hainele erau mai bogate. Domnițele acelor vremuri erau frumos îmbrăcate.

Ce se întâmplă la un festival de reconstituire de acest gen?

Ludovic: Este frumos, la festivaluri ne pregătim, ne îmbrăcăm în hainele secolelor pe care le reprezentăm, vin oamenii foarte uimiți și ne privesc, ne întreabă, pun mâna pe haine și pe arme. La aceste festivaluri gătim mâncare medievală, în acea vreme se gătea peste, somon, vânat, ei nu cultivau, se găteau prin afumare, uscare sau îl pregăteau pe loc la foc. La un festival de acest gen pot și testa armamentul: coifuri, armuri, topoare, săbii, arcuri.

Copiii sunt entuziasmați de echipamentele noastre

De câți ani practici reconstituirile istorice?

Ludovic: De aproape 13 ani și sper să practic toată viață, este o pasiunea foarte frumoasă în care mereu învăț, și îmi doresc să o dau mai departe și copiilor mei, sunt deschis să arăt la toată lumea ceea ce iubesc.

Care tehnică îți este cea mai dragă?

Ludovic: Cel mai mult îmi place să lucrez zale, mă relaxează dar trebuie să ai și multă răbdare lucrând zale, îmi mai place să lucrez în piele, mănuși, genți, șnururi, medalioane, dar trebuie să ai și timp pentru toate astea. Ca orice pasiune trebuie să îi aloci timpul necesar pentru a o dezvolta.

Eu, acum, de exemplu, port un colier cu doi dinți de mistreț care reprezintă protecție, am trei reconstituiri ale Zeului Thor care deasemenea reprezintă protecție, două rune, runele sunt reprezentari ale unor zei, este de fapt un alfabet creat de vikingi prin secolele III-V, este o scriere runică pe care puțină lume o mai înțelege acum. Fiecare rună reprezintă câte un zeu mai puțîn zeul lor suprem care se numește Odin, el nu are o rună. El este tatăl tuturor zeilor mai mici, el nu este reprezentat printr-o rună ci este reprezentat prin suma tuturor runelor din alfabet.

Runele tot noi le confecționăm, din lemn și gravate prin pirogravură. Runa dă un semntiment de protecție. Mai există și rune realizate din sticlă pictată. În rune în funcție de cum sunt ele aruncate se poate citi și viitorul. În acea perioada se prelucra și sticlă, aveau cuptoare, erau micuțe, în aceste cuptoare ei prelucrau sticlă, alamă, aur, bronz, mai multe metale, fier, și obțineau tot felul de bijuterii frumoase.

Alte articole:   Cutremur de 3,6 grade, la 84 de km de Brașov

Ați reprezentat România și în străînătate, nu numai la noi, care a fost ultimul festival?

Ludovic: Am fost în Serbia la Novi Sad, nu este o cetate, este un oraș asemănător cu Brașovul, care are mai multe biserici gotice medievale foarte frumoase în centrul orașului, am mai fost prin Bulgaria într-un oraș de munte, tot în Serbia la Manasija, peste tot am întâlnit oameni buni și frumoși. Cu foarte mulți dintre ei am păstrat legătură realizând o prietenie în timp.

Unde vă pot găsi tinerii care vor să învețe de la voi?

Ludovic: În Brașov momentan nu avem în plan un festival, dar ne puteți vedea în luna august la festivalul de la Suceava la Cetate, o cetate foarte frumoasă, renovată, pusă la punct, vom fi jumătate în cetate jumătate afară, depinde unde ne vor repartiza.

Acum fac parte din două asociații de profil: Cavalerii Cetăților Bârsei din Brașov, care își are sediul la Bogdan în Râșnov, iar cealaltă este Terra Dacica Aeterna, din care fac  parte mai multe neamuri: romani, daci, sarmați, celți, este o organizație la nivel de țară, un fel de adunare a asociațiilor de acest gen de la noi.

La final, de ce iubim Brașovul?

Ludovic: Brașovul este foarte frumos, plin de istorie, de oameni faini, călduroși, buni la suflet.

Îți mulțumesc Ludo!

Despre Ordinul Cavalerii Cetatilor Barsei mai multe informatii AICI

Sursa foto: Ludovic Gherghel

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate