blog-logo

Primarii marilor orașe pun presiune pentru accelerarea reformei teritoriale. Se va uni Brașovul cu Sânpetru și Săcele?

Primarii marilor orașe pun presiune pentru accelerarea reformei teritoriale. Se va uni Brașovul cu Sânpetru și Săcele?

Asociația Municipiilor din România (AMR), care reunește primarii marilor orașe, a adoptat luni în unanimitate o rezoluție prin care cer guvernului și partidelor o lege care să încurajeze unificarea voluntară a comunelor limitrofe cu municipiile reședință de județ, potrivit unui comunicat de presă.

Cum ar putea fi încurajată această unificare voluntară? Prin facilități oferite acestor comune, precum transformarea automată a primarului de comună în viceprimarul municipiului după comasare. De asemenea, funcționarea consiliului local al comunei absorbite până la finalul ciclului electoral, potrivit lui Emil Boc.

„Pentru perioada până în 2024, dacă se realizează uniforma administrativă voluntară între municipiul Buzău și o comună limitrofă, primarul acelei comune devine de drept viceprimar până în 2024. Cele două consilii vor funcționa până în 2024, după care după 2024 sunt noi alegeri și se intră în tipar normal. Cu o mențiune: pentru 4 ani de zile, pentru taxe și impozite locale, să se poată găsi soluția în 2024. După 2024 sunt alte mecanisme pe care le propunem parlamentului”, a explicat Boc la finalul discuțiilor.

Alte articole:   Cutremur de mare adâncime, în această noapte, în zona Vrancea

Primarii de municipii arată că soluția unei legi pentru încurajarea comasării voluntare este o etapă intermediară până la apariția viitoarei legi a zonelor metropolitane, inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență. Această lege ar urma să dirijeze finanțarea europeană spre polurile de dezvoltare apărute natural în jurul marilor orașe.

Ce ar însemna acest lucru la Brașov?

După cum știți, în istoria postdecembristă, a existat un adevărat val de fărâmițare administrativă. Politicienii se întreceau pe capete să reînființeze noi comune. Așa au apărut, de exemplu, Crizbav (comuna desprinsă de Hălchiu), Holbav, ruptă de Vulcan, Șinca Nouă – din Poiana Mărului sau Augustin din Ormeniș. Din păcate, aceste decizii nu au dus decât la apariția unor aparate funcționărești bugetofage, întrucât noile comune nu aveau venituri proprii nici măcar să le acopere cheltuielile de funcționare.

Alte articole:   Polițiștii din Brașov au dat, vineri, amenzi în valoare totală de 9.200 de lei

În acest context, cea mai probabilă fuziune administrativă la Brașov ar putea fi Brașov – Sânpetru. La această oră, practic, nu se poate vorbi despre o delimitare teritorială extravilană între cele două localități. Delimitarea o face centura Brașovului, dar dezvoltarea metropolitană deja face pași rapizi, pornind în primul rând de la problema transportului în comun.

Un al doilea punct de tangență al Brașovului este cu municipiul Săcele. Și aici putem spune că cele două localități sunt „lipite”: Bunlocul, limita Săcele de la DN1A către Brașov sau cartierul Florilor de pe drumul Brașov – Tărlungeni, care este tot pe teritoriul Săcelelui ar îndreptăți o decizie de unificare adminsitrativă. Dar, greu de crezut că se va face voluntar, având în vedere orgoliile, dar și interesele politicianiste. Aici ar mai trebui punctat faptul că teremul de la rampa ecologică este pe teritoriul Săcelelui, dar și necesitatea construirii unei noi centuri a municipiului Săcele, pentru că actuala începe să devină interioară localității, construindu-se mult și de cealaltă parte a drumului.

Alte articole:   Maraton de vaccinare la Spitalul Militar „Regina Maria” Brașov, de Ziua Armatei Române

Pe termen mai lung, putem vorbi și despre unificarea Brașovului cu Hărman, Ghimbav și Cristian.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.