blog-logo

A murit nr. 18723 Auschwitz. Brașoveanca Rachel Năstase avea 14 ani când a fost deportată

A murit nr. 18723 Auschwitz. Brașoveanca Rachel Năstase avea 14 ani când a fost deportată

A murit în urma cu cateva ore NR.18723. Asa era identificată d-na Rachel Nastase, printre ultimii dintre supraviețuitorii din Europa de Est ai lagărului de la Auschwitz ramasi in viata. A murit o doamna, un exemplu de demnitate pentru multi. A murit un simbol.

A fost singura evreică din Braşov care s-a întors din lagărul morţii. Avea 14 ani când a ajuns la Auschwitz. Şi-a pierdut părinții şi două dintre surori în camerele de gazare.

„Au murit pe capete. Seara vorbeai cu cineva, dimineaţa era mort. Mirosul ăla de carne arsă…Şefa blocului ne-a spus: acolo ard părinţii şi fraţii voştri”, povestește ea. Evreii condamnați să piară în lagărele naziste nu mai erau fiinţe umane, ci simple numere.

Tatuate pe braţ, acestea au rămas, peste decenii, dovada calvarului îndurat, dar şi un simbol al mândriei de nu se fi lăsat înfrânţi. Și pentru Rachel salvarea a venit când se aştepta mai puţin. Cu familia ucisă și sufletul zdrobit de suferință, adolescenta a ieșit din lagăr.

„În 26 spre 27, noaptea, a venit un ostaş rus. Ştia româneşte şi a întrebat dacă ştie cineva româneşte. Şi eu am spus: da! Mai răbdaţi! Mâine vine Crucea Roşie şi vă scoate dintre morţi. Asta a fost eliberarea…”, își amintea Rachel Năstase.

Baruch Dayan Haemet!
Inmormantarea are loc maine la Cimitirul Evreiesc din Braşov !

Colegiul de Onoare al Brașovului transmite sincere Condoleanţe familiei indurerate

Sursa foto & info: Grupul Iubim Brașovul

Distribuie dacă îți place!
 1. […] A fost singura evreică din Braşov care s-a întors din lagărul morţii. Avea 14 ani când a ajuns la Auschwitz. Şi-a pierdut părinții şi două dintre surori în camerele de gazare, scrie newsbv.ro. […]

  Reply
  • Un gand bun, mai multe ganduri bune, si flori, pentru dna nr.18723 Auschwitz.Oamenii sa nu uite ce-si pot face unii altora, si sa avem grija sa nu se mai repete.Sa ne educam, sa invatam cum sa nu se mai repete.

   Reply
 2. NO TO FASCISM!!!!!
  Rusine de asemenea si fascistilor romani legionari care fac cultul personalitatii unui criminal care a ucis 3 oameni, dar vinovat ideologic de moartea a zeci de mii de oameni: marele antisemit, fascist si, in cea mai mare parte a vietii sale – hitlerist, Corneliu Zelea Codreanu!

  http://silviu-ion.blogspot.com/2015/05/marile-probleme-ale-miscarii-legionare.html

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.