blog-logo

S-a înființat Garda Forestieră Națională. Ce rol va avea instituția și cine o va conduce

S-a înființat Garda Forestieră Națională. Ce rol va avea instituția și cine o va conduce

Guvernul a aprobat miercuri, 30 iunie 2021, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, o Ordonanță de Urgență pentru înființarea Gărzii Forestiere Naționale.

Scopul noii instituţii este acela de supraveghere şi gestionare a activităţii Gărzilor Forestiere din țară, dar şi de reducere a infracționalităţii în domeniul forestier.

Potrivit Ministerului Mediului, măsura va ajuta la obținerea unor rezultate mai bune în lupta împotriva infracționalității de mediu, în special a tăierilor ilegale de păduri și la întărirea capacității de control și monitorizare a fondului forestier.

„Această măsură vine ca urmare a evoluției continue a activităților în domeniul silvic, în vederea obținerii unor rezultate mai bune în lupta împotriva infracționalității de mediu, în special a tăierilor ilegale de păduri, dar și pentru întărirea capacității de control și monitorizarea fondului forestier”, a subliniat ministrul Barna Tanczos, citat de presa centrală.

Una dintre atribuțiile Gărzii Forestiere Naționale se referă la controlarea traseului pe care îl au materialele lemnoase.

Alte articole:   234 - numărul de voturi de care are nevoie Cioloș ca să aibă Guvern

Garda va funcționa ca structură de specialitate a administrației publice centrale și va fi finanțată integral de la bugetul de stat.

Garda Forestieră Națională este instituție publică, ce va funcţiona ca structură de specialitate a administraţiei publice centrale, care răspunde de silvicultură, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat și se va afla în subordinea autorităţii publice centrale pentru silvicultură.

În ceea ce privește structura organizatorică, numărul de personal, atribuțiile și competențele se vor stabili prin hotărâre a Guvernului, prin propunerea autorității publice centrale, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Garda Forestieră Națională va fi condusă de un inspector general cu rang de secretar de stat, ajutat de un inspector general adjunct, cu rang de subsecretar de stat.

Alte articole:   Consilierii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru 4 drumuri finanțabile prin Programul Anghel Saligny

Mihai Gășpărel, la conducerea instutuției

Gardă Forestieră Naţională ar putea fi condusă de Mihai Gășpărel, personaj controversat, care face parte din rețeaua ce fentează sistemul chiar din interior, informează evz.ro.

„În cărți” pentru postul de Inspector Șef este Mihai Gășpărel, actualul Inspector Șef la Garda Forestieră Suceava, unul dintre personajele care aparţin reţelei ce fentează sistemul chiar din interior.

Porecla acestuia este… Șpăgărel. Mihai Găşpărel este finul lui Gheorghe Flutur, un nume foarte controversat, asociat cu „exploratorii” lemnului. Acesta a fost numit politic de către premierul Dacian Cioloș în martie 2016, însă este şi un apropiat al social-democraților, care l-au ținut în funcție, relatează aceeași sursă.

Alte articole:   Expoziție documentară la Aula Sergiu T. Chiriacescu

Garda Forestieră Suceava, care are în subordine câteva județe cu cele mai mari suprafețe forestiere din țară (Suceava, Bacău, Neamț), are însă o imagine foarte proastă și a fost acuzată, spre exemplu, că escorta camioane cu lemn tăiat ilegal, sub șefia lui Gășpărel.

Gășpărel ar fi trebuit, prin controale și sancțiuni, să protejeze aceste mari suprafețe de păduri, însă cele mai mari probleme cu pădurile și cu tăierile ilegale au fost semnalate tocmai în curtea lui Gășpărel, la Garda Forestieră din Suceava.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.