blog-logo

Produsele din plastic de unică folosință, interzise în UE, de astăzi

Produsele din plastic de unică folosință, interzise în UE, de astăzi

Directiva europeană privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului intră în vigoare din 3 iulie 2021, astfel încât farfuriile, tacâmurile de unică folosință, paiele sau bețișoarele de urechi nu vor mai putea fi puse pe piață.

În cazul României, momentan, Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, adoptată în urmă cu doi ani de Parlamentul European, nu a fost transpusă în legislația națională. O Ordonanță de Urgență în acest sens așteaptă să fie aprobată de Guvern, relatează Agerpres.

„Discutăm despre o chestiune extrem de importantă și urgentă. Teoretic în câteva zile ar fi trebuit să avem în vigoare acest act normativ. Nu suntem în stadiul în care am putea să aprobăm varianta finală, dar înțeleg de la colegi că au avut loc multe discuții, cel puțin interinstituționale și chiar dacă unele dintre feedback-uri au lipsit din partea colegilor de la diverse ministere, trebuie să mergem înainte și să definitivăm textul de act normativ. Ca o primă concluzie, după ce săptămâna trecută, acum două săptămâni, am avut mai multe discuții cu colegii mei, cred că problema cea mai complexă care trebuie rezolvată este perioada de tranziție.

Trebuie să vedem cum reușim să legăm această perioadă în care totul este permis cu perioada în care majoritatea acestor produse vor fi interzise atât la producători cât și punerea lor pe piață din stocurile pe care le au comercianții sau producătorii. Ar putea exista și măsuri intermediare. Lucrăm la un act normativ, o ordonanță, prin care măcar la festivaluri să interzicem din vara asta folosirea acestor produse care sunt în Directivă. Cred că ar fi un semnal bun, pozitiv, astfel încât măcar acolo unde imediat se poate implementa să dăm un semnal pozitiv”, a explicat joi ministrul mediului, Tanczos Barna, la o conferință organizată de Pria Events.

Oficialul a semnalat că „nu prea a primit semnale, nici sprijin” de la Ministerul Sănătății, iar Ministerul Economiei nu știe să calculeze impactul sau consecințele fabricării acestor produse din plastic.

Alte articole:   Trucuri pentru începători: cum se utilizează Windows 10

Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a fost adoptată în urmă cu doi ani şi prevede zece categorii de produse: beţigaşe de urechi, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă, baloane şi beţe pentru acestea, ambalaje de mâncare, pahare din plastic pentru băuturi, alte ambalaje folosite pentru băuturi, filtre de ţigări, pungi de plastic, ambalaje din plastic, şerveţele umede şi alte produse de igienă din plastic, , potrivit aceleiași surse.

Documentul forului european prevede şi faptul că, în conformitate cu politica UE privind deşeurile, statele membre trebuie să ia măsuri pentru a reduce consumul anumitor materiale plastice de unică folosinţă pentru care nu există nicio alternativă (căni de băut, inclusiv huse şi capace, şi recipiente cu alimente preparate pentru consum imediat), dar şi să monitorizeze consumul acestor produse de uz unic, precum şi măsurile luate şi raportează progresele înregistrate către Comisia Europeană.

Alte articole:   Carrefour România retrage de la comercializare un sortiment de stafide 

Actul normativ trebuie transpus în legislaţia ţărilor UE până la 3 iulie 2021, iar restricţiile de piaţă şi marcarea regulilor de produs se aplică începând cu această dată, în timp ce cerinţele de proiectare a produselor pentru sticle se aplică de la 3 iulie 2024. Măsurile de responsabilitate extinsă ale producătorului intră în vigoare din 31 decembrie 2024.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.