blog-logo

Haos la Primăria Braşov!? Noțiuni elementare din Codul administrativ ignorate de administrație

Haos la Primăria Braşov!? Noțiuni elementare din Codul administrativ ignorate de administrație

După mai bine de două luni de scandal, procese, amenințări şi discuții în contradictoriu, Primăria Braşov a pierdut o primă „bătălie” din „războiul parcărilor publice”. Juriştii şi avocații angajați de municipalitate nu au reuşit să convingă magistrații că au dreptate, iar Tribunalul Covasna a decis să dea câştig de cauză firmei care concesionează parcările publice cu plată dom municipiul Braşov, P&P. Astfel, de azi-noapte, braşovenii şi turiştii plătesc, din nou, locurile de parcare publice, chiar şi fără o decizie definitivă a instanței.

Deşi Tribunalul Covasna a dat câştig de cauză, în primă fază, firmei P&P, reprezentanții Municipalității, prin purtătorul de cuvânt Sorin Toarcea, susțin, în continuare, că: „Primăria Brașov își menține punctul de vedere cu privire la distincția între cele două acte, Hotărârea de Consiliu Local și notificarea de reziliere, considerând că sunt două acte administrative distincte. Acest lucru este confirmat și de societatea P&P, care a atacat în instanță această notificare de reziliere, ca act administrativ separat. Decizia instanței vizează suspendarea prevederilor hotărârii, nicidecum a notificării de reziliere. Municipalitatea va face demersuri pe lângă Tribunalul Covasna pentru a lămuri dispozitivul hotărârii, astfel încât să știm dacă decizia se referă strict la hotărârea de consiliu local sau și la actele administrative ulterioare. În paralel, vom face și recurs la această hotărâre a instanței. În ceea ce privește plata serviciului de parcare, fiind vorba de parcări publice cu plată, proprietate a municipiului, coroborat cu faptul că există o notificare de reziliere a contractului, considerăm că sumele încasate se cuvin Municipiului Brașov și vom face demersurile necesare, în instanță, pentru a recupera aceste sume„.

Alte articole:   Serviciul de Evidență a Persoanelor de la Primăria Brașov permite și accesul pentru persoanele nevaccinate

Menționăm că punctul de vedere al Primăriei Brașov, a fost formulat de casa de avocatură Trandafir&Associates, având în vedere că toate procesele deschise care au ca obiect concesionarea parcărilor publice și rezilierea contractului sunt instrumentate de avocatul Georgiana Trandafir, adusă de la București de Allen Coliban și plătită cu 470 de lei ora.

Totodată, primarul Allen Coliban a postat un mesaj, pe pagina personală de facebook, prin care susține că va continua toate demersurile legale împotriva firmei P&P:

Justiția își va urma cursul, iar la finalul acestor procese intentate ofertantului de servicii, am speranța că municipalitatea împreună cu toți brașovenii vor ieși învingători. După cum am prezentat și în raportul depus în instanță, ofertantul P&P și-a încălcat obligațiile contractuale, aducând prejudicii municipalității, implicit cetățenilor. Este de datoria mea și a reprezentanților brașovenilor din Consiliul Local să ne îndreptăm juridic împotriva oricărei entități care prejudiciază interesul cetățenilor.

Această luptă va continua și nu va fi una scurtă sau ușoară, iar astfel de contracte păguboase, încheiate de fosta administrație, vor fi eliminate rând pe rând.

Serviciile de care beneficiază brașovenii vor deveni în timp unele de calitate, la prețuri setate de piață, concurență și de viziunea dezvoltării orașului, iar celor care cred că se poate continua prin căpușarea bugetului local le transmit că acea vreme a apus”.

Vă reamintim că, la începutul lunii mai, Consiliul Local a decis rezilierea unilaterală a contractului cu firma P&P. Societatea a atacat în instanță decizia, iar procesul se desfăşoară la Tribunalul Covasna.

Alte articole:   Serviciul de Evidență a Persoanelor de la Primăria Brașov permite și accesul pentru persoanele nevaccinate

Prostie sau rea-voință?

Atât Trandafir, cât și Coliban invocă o notificare trimisă P&P SRL, care nu ar fi fost atacată, motiv pentru care, din punctul lor de vedere, contractul cu parcările ar fi reziliat și la această oră. O asemenea susținere este jenantă și îi face de râs în spațul public.

Coliban, care zice că a făcut legi în Palament timp de 4 ani ca senator, poate că are o scuză că nu le cunoaște, dar o avocată plătită consistent, și care deja a fost înfrîntă în două dintre procesele cu P&P, ar trebui să dea înapoi cei apoximativ 20.000 de euro încasați până la această oră.

Este impardonabil să nu cunoști ce înseamnă un act administrativ (a se vedea textul de mai sus înroșit). Chiar și Coliban nu are nicio scuză că nu a citit Codul administrativ, care îi legiferează activitatea ca primar.

Alte articole:   Serviciul de Evidență a Persoanelor de la Primăria Brașov permite și accesul pentru persoanele nevaccinate

ARTICOLUL 196 – Tipurile de acte administrative

(1) În exercitarea atribuțiilor ce le revin, autoritățile administrației publice locale adoptă sau emit, după caz, acte administrative cu caracter normativ sau individual, după cum urmează:

  • a) consiliul local și consiliul județean adoptă hotărâri;
  • b) primarul și președintele consiliului județean emit dispoziții.

Mai mult, chiar și notificarea invocată de edili face referire la hotărârea Consiliului Local prin care s-a reziliat contractul.

Faptul că lucrurile sunt așa cum am prezentat mai sus, stabilite de legiuitor, sunt confirmate tot de Coliban, care acum nu a mai ieșit public, pe Facebook, să spună că nu trebuie plătită parcarea în continuare, așa cum a făcut în urmă cu două luni.

În final, rămâne întrebarea: DE CE NU A SOLICITAT PRIMĂRIA INSTANȚEI SĂ REZILIEZE CONTRACTUL, ÎN BAZA DOVEZILOR DEȚINUTE ȘI NU PRIN HCL, FAPT CE A PROVOCAT ACEST HAOS ȘI CREAREA RISCULUI CA MUNICIPALITATEA SĂ PLĂTEASCĂ EVENTUALE DAUNE?

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.