blog-logo

Scandalul parcărilor publice din Brașov. Răspund în solidar toți consilierii locali pentru prejudicii?

Scandalul parcărilor publice din Brașov. Răspund în solidar toți consilierii locali pentru prejudicii?

Primăria Brașov (la solicitarea primarului Allen Coliban, validată de către toţi consilierii locali), a angajat-o pe avocata Raluca Trandafir pentru procesele cu firma P&P, cea care a administrat parcările din municipiu.

Potrivit transilvania365.ro, municipalitatea a achitat deja avocatei 99.135,93 de lei, pentru reprezentarea în 6 procese și activitatea de consultanță. Tariful încasat de cabinetul de avocatură este de 470 de lei pe oră, adică aproximativ 211 ore prestate… Din păcate pentru edili, recursul formulat de Consiliul Local împotriva sentinţei civile nr. 364/23.04.2021 pronunţată de Tribunalul Covasna în procesul cu P&P a fost respins.

Allen Coliban se bătea cu pumnul în piept că el apără banul public. Având în vedere sumele plătite mai sus, sunt mari semne de întrebare referitoare la această chestiune. Pe vremea lui Scripcaru, avocaţii contractaţi de Primăriei erau plătiţi pentru consultanţă cu sumă fixe, pentru un dosar. Ceea ce a dus la cheltuirea unor sume mult mai mici decât în cazul USR-istului „grijuliu”. Dar, suntem convinși că Coliban va prezenta aceste sume, pentru a nu mai exista discuții.

Alte articole:   La mulţi ani de Sfântul Nicolae!

Lăsarea la liberul arbitru al avocatului timpul necesar studierii unui dosar și pregătirii acțiunii duce la plata sumelor de mai sus. Dacă stă 3-4 ore în sala până când instanța trece la dosarul respectiv, avocatul este plătit cu 470 de lei/oră. Dacă stă în trafic 6 ore de la București la Brașov, este plătit cu 470 de lei/oră. Dacă avea onorariu fix…

Ca să priceapă mai bine consilierii personali ai primarului, nu angajezi o echipă de muncitori cu ora ca să îţi construiască o casă, că vor trage de timp. În schimb, dacă sunt plătiți la lucrare, atunci se vor grăbi să termine, ca să înceapă alta.

Și putem da exemple: avocații angajați de Primărie au fost plătiți cu mult mai puțin în cazul procesului pentru recuperarea Cetăţuii, care a avut un parcurs pozitiv pentru municipalitate. Sau recuperarea unei grădinițe în instanță, vorbim de 10 milioane de lei, proces la care avocatul a primit 4.000 de lei, pentru Fond, Recurs și Apel.

Alte articole:   Investiții de miliarde de euro în infrastructura feroviară din județul Brașov

Ce se întâmplă dacă instanța dă câştig de cauză P&P?

Modul în care primarul Coliban și haita lui de consilieri personali au ales să pornească procesul pentru rezilierea contractului se pare că nu a fost cel mai fericit, din punct de vedere juridic.

Iar aici dăm un exemplu de bună practică, în interesul cetățenilor, de la Zărnești. Orașul, prin primar / Consiliu Local, în 2012-2013, au decis că lucrurile nu merg cum trebuie în cazul operatorului de apă-canal local. Numai că nu s-a dat o hotărâre de Consiliu Local prin care să fie reziliat contractul, ci a solicitat instanței să constate încălcarea acestuia și instanța să decidă rezilierea contractului.

De ce s-a mers în instanţă pentru dispunerea rezilierii? Pentru că, în cazul în care se pierdea procesul, orașul Zărnești să nu piardă o grămadă de bani. Iar aici ne referim la câștigurile nerealizate de operatorul privat.

În cazul Brașovului, este evident faptul că P&P SRL a pierdut o grămadă de bani cât timp se judecă acest proces. Care s-ar putea să mai dureze vreo 2 ani.

Alte articole:   Alexandru Rafila, despre restricţiile de Revelion: Nu vor fi luate măsuri stupide

De asemenea, mai trebuie avut în vedere că pe perioada acestei situaţii conflictuale, bugetul municipiului pierde sume de bani importante, prin neîncasarea tacei de parcare. Aceste venituri nerealizate sunt de competenţa Curţii de Conturi a României, care, conform unor cazuri similiare, a solicitat recuperarea banilor de la cei care se fac vinovați de luarea deciziei rezilierii abuzive a contractului. Iar în această situație, toți consilierii locali care au votat acest lucru s-ar putea să răspundă solidar…

Reamintim faptul că  P&P avea concesionate cele peste 10.000 de parcări publice din municipiu. În urmă cu aproape două luni, Consiliul Local a reziliat contractul cu firma respectivă, litigiul s-a mutat în sala de judecată, iar locurile publice de parcare nu se mai plătesc până când instanța va lua o decizie definitivă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!
  1. Consiliul Local a rezolvat contractul……..,restul articolului este….

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate