blog-logo

Poliția Brașov: Reguli pentru cei care circulă cu trotineta electrică

Poliția Brașov: Reguli pentru cei care circulă cu trotineta electrică

Trotineta electrică ar purtea fi soluția rapidă de decongestionare a traficului, atunci când condițiile meteo permit! Însă zilnic, din cauza necunoașterii și îndeosebi a nerespectării regulilor de circulație, conducătorii de trotinete electrice sunt accidentați pe arterele rutiere.

Conform O.U.G. nr. 195/2002, cu modificările și completările ulterioare, trotineta electrică reprezintă vehiculul cu două sau trei roţi şi ghidon, utilizat pentru transportul unei singure persoane, care nu este prevăzut cu loc şezând sau care este echipat cu un loc şezând pentru conducător, …, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu motor electric.

Conducătorilor de trotinete le este permisă rularea pedrumurile publice doar de la vârsta de 14 ani. Dacă un drum este prevăzut cu pista pentru biciclete, trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electriceeste pemisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

Alte articole:   Bătălia pentru „Urgența zero” a Brașovului, skatepark-ul de sub podul Fartec. De ce gândim îngust?

La schimbarea direcției de mers conducătorul de trotinetă trebuie să se asiguretemeinic și să semnalizezedin timp intenția de a vira.

În circulația pe drumurile publice trotineta electrică trebuie să fie echipată cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

Pentru a putea fi observați de ceilalți participanți la trafic, aceștia trebuie fie vizibili, purtând echipament flueorescent în special de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.

Alte articole:   11 pacienți confirmați cu COVID-19, au decedat, în ultimele 24 de ore, în județul Brașov

Lampa de spate a trotinetei electrice este mică și greu vizibilă în anumite condiții. Astfel, este indicat să fie folosit un accesoriu cu lumină roșie intermitentă pentru a putea fi mai ușor de observat în trafic. Suplimentar, pot fi folosite alte accesorii luminoase/reflectorizante care se pot prinde de haină/rucsac, pentru o vizibilitate mai bună.

“Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasării pe trotineta este interzisă!”, subliniază IPJ Brașov.

Nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevazută în clasa a II a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580-725 lei).

Nerespectarea normelor privind dotarea trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevazută în clasa a III de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă (870-1160 lei).

Alte articole:   Accident cu o mașină de poliție implicată, pe DN73

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!
 1. Bai prostilor voi ați mers vriodata cu otrotineta electrica ?
  Cum naiba sa semnalizeze că te duci in cap una este bicicleta una este trotineta .
  Daca vrei sa te sinucizi ia mana de pe coarnele trotinetei și semnalizează moarte sigura !!! Sper că cest mesaj să ajungă și incompetenții care au dat aceste restricții .
  Mai întâi constatați ce însemna mersi pe trotineta apoi dai restricții sau legi in ompetentilor !!!

  Reply
 2. Nu se poate semnaliza intentia de schimbare a directiei ptr cei care te privesc din fata ( nu poti sa iei mana de pe ghidonul totinetei , nu exista stabilitate cu un ghidon atat de mic si pe roti de maxim 10″ ) , daca din spate se poate atasa de rucsac dispzitive de semnalizare a directiei de mers, in fata nu ai unde si nici cum .

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.