blog-logo

Festivalul Filmului Francez ajunge la Brașov cu o ediţie aniversară, de vară

Festivalul Filmului Francez ajunge la Brașov cu o ediţie aniversară, de vară

Festivalul Filmului Francez (FFF) din România celebrează în acest an ediţia cu numărul 25.

Între 1 şi 11 iulie, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, dar și în Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu și Suceava, cinefilii sunt invitaţi la întâlnirea anuală cu cele mai noi şi remarcabile filme franceze, într-o ediţie aniversară, de vară.

Proiecţiile vor avea loc în săli de cinema şi în aer liber, cu respectarea normelor sanitare care să garanteze siguranţa spectatorilor, dar şi online, pentru prima dată în istoria festivalului.

La Brașov, proiecţiile vor avea loc în 3 şi 4 iulie, la Centrul Cultural Reduta. În cele două zile de festival vor fi proiectate șase pelicule.

Competiţia Tinerelor Talente – Scurtmetraj, o nouă secțiune în cadrul Festivalului

Ecuaţia care stă la baza selecţiei de filme este 25 = 5 x 5: 5 secţiuni cu câte 5 filme fiecare, pentru a marca 25 de ediţii ale celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naţionale, organizat de Institutul Francez din România alături de partenerii săi. 16 dintre aceste filme vor fi proiectate la Cluj.

Secţiunea clasică Panorama filmelor anului, dedicată marilor succese recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, este plasată în acest an de sărbătoare sub semnul comediei! Cu o comedie se va deschide pe 1 iulie şi festivalul la Cluj-Napoca şi în alte câteva oraşe: Adieu les cons de Albert Dupontel, marele câştigător la Premiile Cesar ale industriei franceze de film în 2021, cu 7 trofee. Pentru că numărul şi calitatea marilor producţii franceze din ultimul an sunt remarcabile, făcând misiunea selecţionerilor una dificilă, comediilor din cadrul acestei secţiuni li se adăugă şi două drame semnate de regizori celebri, dintre care la Cluj va fi difuzată Ete 85 de Francois Ozon.

Alte articole:   Tânăr atacat de o viperă în Piatra Craiului. A avut mari șanse să scape cu viață

Festivalul Filmului Francez şi-a propus, încă de la primele ediţii, să pună în lumină vocile noi ale cinematografiei franceze. Competiţia Tinerilor Talente – Lungmetraj conţine cinci titluri de debut care s-au impus în circuitul festivalier internaţional al ultimului an şi care vor concura pentru Premiul Publicului. Spectatorii vor putea vota după vizionarea din cinematografe, dar şi online, filmele din competiţie putând fi accesate din toată ţara pe platforma Eventbook între 5 şi 9 iulie.

O secţiune nouă în cadrul Festivalului este Competiţia Tinerelor Talente – Scurtmetraj, care întăreşte, de asemenea, angajamentul Festivalului faţă de creaţia noului val de cineaşti francezi şi care propune cinci titluri scurte, dar cu un parcurs festivalier deosebit. De la filme de animaţie la documentare, trecând prin ficţiune şi experimental, aceste titluri vă vor uimi prin diversitatea, îndrăzneala şi creativitatea lor. Câştigătorul va fi desemnat de un juriu format din trei tineri critici de film, Flavia Dima, Georgiana Muşat şi Victor Morozov şi va fi recompensat cu o rezidenţă de creaţie în cadrul programului Residence de Poche/Rezidenţa de buzunar al Institutului Francez din România.

Alte articole:   Imaginea lui Coliban pe Facebook ne costă peste 21.000 de lei din bani publici într-o lună. Să curgă șampania...

Carte Blanche pentru 5 cineaşti români este cea mai specială noutate a acestei ediţii aniversare, dedicată cinefililor dornici să revadă titluri de referinţă semnate de Maurice Pialat sau Robert Bresson, dar şi filme care au scandalizat publicul Festivalului de la Cannes la vremea lor, ca Holy Motors al lui Leos Carax în 2012. Pentru a celebra legăturile profunde care unesc cinematografia franceză de cea română, Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu şi Cristi Puiu ne fac onoarea de a propune şi de a introduce în faţa publicului câte un film francez care i-a impresionat sau i-a inspirat în mod deosebit.

Cu a cincea şi ultima secţiune, retrospectiva online Le Meilleur du Festival du film francais, Festivalul îşi onorează lunga istorie şi propune spectatorilor să (re)vadă 5 filme din ediţiile sale anterioare, care au marcat debutul unor regizoare şi regizori ce s-au impus între timp ca nume inconturnabile. Aceste filme au fost disponibile online începând cu 30 aprilie şi vizibile de pe întreg teritoriul României pe platforma Elvire Chez Vous, timp de 24 de ore fiecare. Ultimul aperitiv înainte de începutul marelui bufet cu filme franceze din cadrul Festivalului este pe 25 iunie de la ora 18.00: Les Deux Amis de Louis Garrel.

Alte articole:   Teste și carantină pentru cei ce vin din afara UE. Formularul de localizare, obligatoriu din 20 decembrie

Toate filmele sunt în franceză, subtitrate în limba română. Programul poate fi consultat AICI.

Bilerele se pot se pot achiziționa de AICI.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate