blog-logo

Urşii agresivi ar putea fi împuşcaţi în 24 de ore. Ministerul Mediului pregăteşte modificarea legislaţiei

Urşii agresivi ar putea fi împuşcaţi în 24 de ore. Ministerul Mediului pregăteşte modificarea legislaţiei

Ministrul mediului, Barna Tánczos, a declarat, joi, că ministerul pe care îl conduce pregătește o modificare a legislației, care să permită intervenția de urgență atunci când este semnalată prezența urșilor în localități, una dintre posibilități fiind ca animalele agresive să poată fi împușcate în maximum 24 de ore.

Întrebat de ce s-a ajuns la incursiuni tot mai dese ale urșilor în zone locuite și ce le lipsește acestor animale, ministrul a spus că nu crede că le lipsește nimic, iar populația de urși a crescut an de an.

„Sunt zone unde habitatul e neatins, unde oamenii nu au căutat soluții locale, nu au trecut la braconaj, otrăvire, nu au pus capcane sau laț și exact în zonele unde pădurea e neatinsă, chiar acolo se înmulțesc aceste atacuri. Cred că nimeni nu poate să demonstreze că într-un județ unde au fost o mie și ceva de cazuri de atacuri în 5 ani a crescut de 10 ori suprafața tăiată sau masa lemnoasă exploatată din păduri. Acest argument nu mai stă în picioare și vedem zi de zi că populația de urși crește natural, în cazul în care nu există intervenție umană. Vorbim despre o specie aflată în vârful lanțului trofic și care se simte foarte bine în pădurile României și vrând-nevrând, crește ca populație  an de an”, a declarat la Digi24 ministrul mediului.

El a adăugat că „fără dar și poate” ne confruntăm cu o creștere a populației de urși.

Alte articole:   Ministrul Sănătăţii propune recompense pentru vaccinaţi şi restricţii pentru cei nevaccinați

Ministrul Mediului a spus că în 2021 numărul apelurilor la 112 care semnalează prezenţa urşilor ar putea fi şi de zece ori mai mare decât în 2016, astfel că se pregăteşte o modificare a legislaţiei pentru ca autorităţile să poată interveni imediat atunci când un urs atacă în mod repetat.

„Cu siguranţă nu este vorba despre o senzaţie. Trebuie să acceptăm realitatea şi cea mai mare greşeală ar fi să negăm evidenţele care arată că în ultimii cinci ani, numărul apelurilor la 112 din cauza urşilor a crescut de 10 ori. Faţă de 2016, anul 2021 va fi probabil anul care va marca această creştere de zece ori. Nu vorbim despre o senzaţie, ci despre mii de anuimale ucise în 5 ani. Am făcut statistica pentru ultimii 5 ani, pentru că e perioada în care intervenţia umană a fost redusă la minim şi în care fenomenul a luat amploare. (…) Am avut foarte multă dezinformare în ultima perioadă în legătură cu evidenţele care erau în statisticile ministerului. Ce trebuie să facem în acest moment este modificarea legislaţiei, astfel încât, în situaţia de forţă majoră să se intervină în interesul omului, al protejării vieţii umane”, a explicat Tanczos Barna.

Barna Tánczos a explicat că modificarea legislației ar trebui să prevadă ca în situație de forță majoră să se intervină în interesul omului, prezentând trei scenarii, potrivit g4media.

„Asta înseamnă că în maximum 24 de ore, imediat, adică în momentul în care se sesizează o asemenea problemă, care seamănă cu cele patru de astăzi, în câteva ore trebuie să fie acolo o echipă formată din jandarmi şi vânători şi gradual să intervină în funcţie de situaţie. Dacă este să zicem prima vizită a unui urs în localităţi se începe cu alungare, dar în cazul în care se constată că se repetă acest fenomen, acolo modalitatea de intervenţie trebuie să treacă la tranchilizare şi relocare. În cazul în care animalul este periculos, atacă, este agresiv, soluţia este extragerea prin împuşcare. Viaţa umană trebuie protejată. Este normal că aceşti oameni sunt foarte supăraţi, mai mult chiar, disperaţi, pentru că cine sună la 112 este deja în disperare de cauză pentru că îşi simte viaţa sau bunurile puse în pericol”, a explicat Barna Tánczos la Digi 24.

El a arătat că cele două proceduri, de intervenție imediată și de prevenție, trebuie să existe în paralel.

„Trebuie să avem o intervenție imediată, gen ISU, pompieri, pentru înlăturarea pericolului, și o intervenție de prevenție, prevăzută de lege, care poate fi de lungă durată. Cele două trebuie să meargă în paralel. Nu sunt suficiente aceste măsuri, pentru că măsurile prin care populația de urs trebuie ținută în pădure trebuie să vină în complementaritate, inclusiv din agricultură, să vină acele fâșii de culturi agricole tampon, de zone de liniște în pădure, măsuri de protejare a habitatului”, a detaliat ministrul.

Ministrul Mediului a declarat că ordonanţa ar urma să fie aprobată în guvern în luna iulie.

Alte articole:   Vaccinul Moderna va fi administrat și copiilor de peste 12 ani, din 2 august

În prezent, proiectul de ordonanță pentru modificarea legislației este în dezbatere la direcțiile de specialitate din minister.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.