blog-logo

Este oficial! Cumulul pensiei cu salariul la stat a fost eliminat

Este oficial! Cumulul pensiei cu salariul la stat a fost eliminat

Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de lege care elimină cumulul pensie-salariu la stat și permite creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani, a anunțat premierul Florin Cîțu.

Premierul a spus că, în opinia sa, aceasta este soluția optimă.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune ca persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari ai sistemului pensiilor militare de stat să poată exercita opţiunea pentru reîncadrarea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu condiţia suspendării plăţii pensiei.

Reîncadrarea pensionarilor se poate realiza până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Având în vedere constrângerile bugetare şi reducerea costurilor suportate din bugetul de stat în privinţa cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislaţiei aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul şi o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate exercita opţiunea între pensie şi veniturile salariale aferente raportului de muncă. De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activităţii este însoţită de suspendarea plăţii pensiei”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ”, a spus Premierul României, potrivit G4media.

El a subliniat că avizul Consiliului Legislativ este opţional, întrebat despre opinia formulată de această instituţie potrivit căreia proiectul de lege „restrânge dreptul la pensie şi, de asemenea, afectează mai multe principii din Constituţie”.

„Consiliul Legislativ este un aviz opţional, l-am luat în considerare. Noi credem că nu este adevărat, vom merge în Parlamentul României, care este forul legislativ în România, şi acolo sunt sigur că proiectul de lege va putea să fie îmbunătăţit, deşi eu cred că această formă este cea corectă pentru România în acest moment”, a declarat Florin Cîţu.

Premierul a spus că ia în considerare şi crearea unui mecanism de control al situaţiilor în care se va apela la excepţia care permite cumularea pensiei cu drepturi de autor.

 „Vom veni cu un mecanism de control ca să ne asigurăm că această excepţie nu este abuzată, în perioada următoare”, a explicat Cîţu.

În schimb, premierul a evitat un răspuns franc privind excepțiile de la interdicția cumulării pensiei cu salariul.

„Reforma este… Aţi trecut foarte uşor peste un cuvânt foarte important – durata mandatului definit de Constituţie, deci este despre aceste mandate, doar aceste mandate (…). A fost o discuţie, nu putem să intervenim peste mandate definite de Constituţie, asta este o problemă pe care o avem şi, de aceea, sunt exceptate doar acele mandate definite de Constituţie. (…) Nu sunt toate şi nu sunt toţi bugetarii, este vorba de acele persoane care sunt alese şi în mandatul definit de Constituţie, acestea sunt exceptate. (…) Nu puteam să intervenim pe un mandat, pe un mandat în derulare, asta ne spun juriştii că nu se poate. Dacă Parlamentul României poate să treacă printr-un amendament peste această prevedere a Constituţiei vom vedea. Varianta pe care noi am acceptat-o în Guvern este cea care a venit cu aviz de la Ministerul Justiţiei, toate avizele le-a avut şi toate au fost de acord că asta este forma legală şi constituţională. Dacă în Parlamentul României se găseşte o altă formă prin care să nu fie exceptate persoanele sau activităţile care sunt menţionate în Constituţie, bineînţeles că o să fiu de acord, dar în momentul aceasta este varianta pe care o avem”, a spus premierul citat de Agerpres.

Raluca Turcan: Fără cumulul pensiei cu salariul la stat

Alte articole:   Intrare gratuită la Untold și Neversea 2021 pentru elevii care iau 10 la Bacalaureat

Pensia nu mai poate fi cumulată cu salariul, iar angajaţii din sectorul public care sunt şi în pensie au obligaţia ca în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii să opteze: fie îşi continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, fie suspendă contractul de serviciu şi intră în pensie, a anunţat miercuri ministrul Muncii Raluca Turcan, după şedinţa de Guvern.

”Angajații din sectorul public care sunt și în pensie au obligația ca în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii să opteze: fie își continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul, raportul de serviciu și intră în pensie. Această lege rezolvă o mare problemă de inechitate pentru care unii, statul este Dumnezeu iar pentru alții este ciumă”, a spus ministrul Muncii.

Ea a afirmat că acest proiect urmăreşte câteva obiective: avantajul competitiv al forţei de muncă aproape de pensie şi fructificarea experienţei angajaţilor ajunşi în pragul legal al vârstei de pensionare.

Alte articole:   Concert Regal dedicat Regelui Mihai, la Sala Patria

De asemenea, proiectul aduce echitate pentru cei care activează în sistemul public, această reglementare fiind solicitată şi aşteptată în primul rând de angajaţii sectorului public, dar în acelaşi timp este şi un angajament politic al coaliţiei.

Raluca Turcan a explicat că persoanele alese, precum primarii, președinții de consilii județene sau parlamentarii vor putea cumula pensia cu salariul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate