blog-logo

Portalul UE pentru certificatul verde digital, funcțional. Șapte țări emit pașaportul COVID

Portalul UE pentru certificatul verde digital, funcțional. Șapte țări emit pașaportul COVID

Sistemul UE de verificare a certificatelor COVID a fost lansat marți. Șapte state membre s-au conectat deja la portal și au început să elibereze primele pașapoarte COVID.

Sistemul tehnic la nivelul UE care permite verificarea certificatelor COVID în condiții de siguranță și cu respectarea vieții private, a fost lansat cu o lună înainte de termen, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat.

Certificatul UE a fost propus de Comisie pentru reluarea călătoriilor în condiţii de siguranţă în această vară. Acesta va fi gratuit, securizat şi accesibil tuturor cetăţenilor. Disponibil în format digital sau pe hârtie, certificatul va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obţinut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecţii.

“Portalul UE asigură verificarea caracteristicilor de securitate conţinute în codurile QR ale tuturor certificatelor. Acest lucru le va permite cetăţenilor şi autorităţilor să aibă certitudinea că certificatele sunt autentice. În timpul acestui proces, nu se schimbă şi nu se păstrează date cu caracter personal. Lansarea portalului marchează sfârşitul lucrărilor pregătitoare la nivelul UE”, a transmis marți, Comisia Europeană .

Șapte state membre UE – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia – au început să emită certificatele digitale Covid care atestă vaccinarea, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Certificatul digital Covid, o inițiativă a UE, le va permite posesorilor să circule în interiorul Uniunii Europene fără a mai fi obligați să intre în carantină.

Alte articole:   Intrare gratuită la Untold și Neversea 2021 pentru elevii care iau 10 la Bacalaureat

Din 10 mai, 22 de ţări au testat deja portalul cu succes. Regulamentul se va aplica de la 1 iulie, însă toate statele membre care au trecut cu succes testele tehnice şi care sunt pregătite să elibereze şi să verifice certificatele pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar.

„Lansarea de astăzi a portalului este un pas important care le va permite statelor membre să înceapă să utilizeze portalul şi să emită certificatele digitale ale UE privind COVID. Faptul că şapte state membre s-au conectat deja la portal este un început bun. Încurajez şi celelalte state să se conecteze cât mai curând posibil. Pregătirea din timp va face ca întregul sistem să poată fi pe deplin operaţional până la 1 iulie, atunci când propunerea va deveni aplicabilă, iar UE va fi gata la timp pentru redeschidere în această vară”, a afirmat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

În România, STS a anunțat, în 26 mai, că a testat cu succes internconectarea la nivelul UE a certificatelor verzi de călătorie.

Alte articole:   VIDEO Ninsoare la munte, la jumătatea lunii iunie. DRDP Brașov acţionează pentru deszăpezirea Transfăgărăşanului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate